SZO pokreće globalnu mrežu za otkrivanje opasnosti od zaraznih bolesti

SZO pokreće globalnu mrežu za otkrivanje opasnosti od zaraznih bolesti

Svetska zdravstvena organizacija je u subotu pokrenula globalnu mrežu kako bi pomogla u brzom otkrivanju pretnje od zaraznih bolesti, kao što je COVID-19, i podelila informacije kako bi sprečila njihovo širenje.

Međunarodna mreža za nadzor patogena (IPSN) će obezbediti platformu za povezivanje zemalja i regiona, unapređenje sistema za prikupljanje i analizu uzoraka, saopštila je agencija.

Mreža ima za cilj da pomogne da se pretnje od zaraznih bolesti brzo identifikuju i prate i da se informacije dele i reaguje kako bi se sprečile katastrofe poput pandemije COVID-a.

Mreža će se oslanjati na genomiku patogena kako bi analizirala genetski kod virusa, bakterija i drugih organizama koji izazivaju bolesti kako bi shvatila koliko su zarazni i smrtonosni i kako se šire.

Prikupljeni podaci će se koristiti za širi sistem nadzora bolesti koji se koristi za identifikaciju i praćenje bolesti, u pokušaju da se obuzda izbijanja i da se razviju tretmani i vakcine.

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus pozdravio je „ambiciozne“ ciljeve nove mreže, rekavši da bi ona mogla da „igra vitalnu ulogu u zdravstvenoj bezbednosti“.

„Kao što nam je jasno pokazano tokom pandemije COVID-19, svet je jači kada se zajedno bori protiv zajedničkih zdravstvenih pretnji“, rekao je on.

IPSN, koji je najavljen dan pre početka godišnjeg sastanka država članica SZO u Ženevi, imaće sekretarijat u okviru SZO centra za obaveštajne podatke o pandemijama i epidemijama.

To je najnovija od nekoliko inicijativa pokrenutih od COVID-a koje imaju za cilj da ojačaju sposobnost sveta da spreči i efikasnije reaguje na pretnje pandemije.

Mreža će okupiti stručnjake za genomiku i analitiku podataka, izvučene iz vlada, akademskih krugova, privatnog sektora i drugde.

„Svi dele zajednički cilj: da se otkriju i reaguju na pretnje bolesti pre nego što postanu epidemije i pandemije, i da se optimizuje rutinski nadzor bolesti“, navodi agencija.

COVID je istakao kritičnu ulogu koju genomika patogena igra u reagovanju na pretnje pandemije, a SZO je primetila da bez brzog sekvenciranja virusa SARS CoV-2, vakcine ne bi bile tako efikasne i ne bi bile tako brzo dostupne.

Nove i prenosive varijante virusa takođe ne bi bile identifikovane tako brzo.

„Genomika leži u srcu efikasne spremnosti i odgovora na epidemiju i pandemiju“, saopštila je agencija, dodajući da je takođe od vitalnog značaja za nadzor niza bolesti, od gripa do HIV-a.

Iako je pandemija podstakla zemlje da povećaju svoje genomske kapacitete, agencija je upozorila da mnogima još uvek nedostaju efikasni sistemi za prikupljanje i analizu uzoraka.

IPSN bi pomogao u rješavanju takvih izazova, rekao je Tedros, budući da bi mogao „svakoj zemlji dati pristup sekvenciranju i analitici genoma patogena kao dijelu svog javnog zdravstvenog sistema“.