SAD će potpisati strateške paktove sa dve pacifičke države

SAD će potpisati strateške paktove sa dve pacifičke države

Sjedinjene Države će početkom sledeće nedelje potpisati nove strateške sporazume sa pacifičkim ostrvskim državama Palauom i Mikronezijom i nadaju se da će to učiniti sa Maršalovim ostrvima u narednim nedeljama, rekao je izaslanik američkog predsednika koji pregovara o sporazumima, prenosi Rojters.

Džozef Jun je rekao Rojtersu da će sporazum iz Palaua biti formalno potpisan u prisustvu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena i predsednika Palaua Surangela Vipsa mlađeg u Papui Novoj Gvineji u ponedeljak, dok će pakt o Mikroneziji biti potpisan u utorak u Mikroneziji.

Jun je parafirao sporazume, deo napora SAD da ojačaju podršku među pacifičkim ostrvskim državama da se suprotstave konkurenciji iz Kine, tokom poseta Mikroneziji i Palauu prošle nedelje. Kao što se očekivalo, nije mogao da zaključi posao sa Maršalovim Ostrvima.

„Postigli smo napredak tokom moje trodnevne posete Maršalskim ostrvima i nadamo se da ćemo u narednim nedeljama potpisati sporazum sa Maršalovim ostrvima“, rekao je on.

Vašington je 1980-ih prvi put postigao ono što je poznato kao Sporazum o slobodnom udruživanju (COFA) sa tri ostrvske države, prema kojem zadržava odgovornost za njihovu odbranu i pruža ekonomsku pomoć dok zauzvrat dobija ekskluzivan pristup ogromnim strateškim delovima Pacifika.

Njihovo obnavljanje postalo je ključni deo napora SAD da odustanu od pokušaja Kine da proširi svoj uticaj na Pacifik. Kineske diplomate su se udvarale regionu, a kineske građevinske i rudarske kompanije proširile su svoje poslovanje u mnogim pacifičkim ostrvskim državama.

Američki predsednik Džo Bajden trebalo je da prisustvuje ceremoniji potpisivanja u Port Morsbiju, ali je u utorak otkazao ono što je tamo trebalo da bude kratko zaustavljanje zbog krize američkog duga.

Blinken će zauzeti njegovo mesto i takođe potpisati bilateralne sporazume o odbrani i pomorskoj bezbednosti sa PNG i sastati se sa liderima Foruma pacifičkih ostrva. Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je u sredu da će predsednik organizovati još jedan samit pacifičkih ostrvskih lidera ove godine nakon razočarenja izazvanog njegovim otkazivanjem.

Jun je rekao da Mikronezija više voli da formalizuje svoj sporazum na matičnoj teritoriji. Ranije je rekao da će i Palau i Mikronezija potpisati svoje COFA u PNG-u.

COFA za Maršalska ostrva ističe ove godine. Jun nije naveo razlog za odlaganje obnavljanja, ali se tamo očekuju parlamentarni izbori u novembru.

Jun je ugovore nazvao „strateški važnim“.

„Ostvarili smo dva od tri“, rekao je on. „Sporazumi su veoma važni za Sjedinjene Države. Oni definišu odnos između nas i severne polovine Pacifika.“

Jun je rekao da će prošlomesečni „topline“ sporazumi obezbediti trima državama COFA ukupno oko 6,5 milijardi dolara tokom 20 godina.

Prošle godine, više od 100 grupa za kontrolu naoružanja, zaštite životne sredine i drugih aktivističkih grupa pozvalo je Bajdenovu administraciju da se zvanično izvini Maršalovim Ostrvima zbog uticaja masovnog američkog nuklearnog testiranja tamo i da obezbedi pravičnu nadoknadu.

Stanovnike Maršal Ostrva i dalje muče zdravstveni i ekološki efekti 67 američkih testova nuklearne bombe od 1946. do 1958. godine, uključujući i „Zamak Bravo“ na atolu Bikini 1954. – najveću američku bombu ikada detoniranu.