Oštećenje krvnih sudova moglo bi biti uzrok Alchajmerove bolesti

Oštećenje krvnih sudova moglo bi biti uzrok Alchajmerove bolesti

Abnormalnosti krvnih sudova u oku su glavni faktor u napredovanju Alchajmerove bolesti, prema istraživanju istraživača Cedars-Sinai objavljenom u časopisu Alchajmer i demencija. Ove promene odgovaraju promenama u mozgu, nudeći novu mogućnost za ranu dijagnozu.

„Ova studija pruža novo razumevanje vaskularnih promena povezanih sa Alchajmerovom bolešću, posebno u mrežnjači, sloju nervnog tkiva na zadnjem delu oka“, rekla je dr Maja Koronio-Hamaui, profesorka neurologije, neurohirurgije. i biomedicinske nauke na Cedars-Sinai i viši autor studije. „To takođe ukazuje na štetu koju Alchajmerova bolest uzrokuje krvnim sudovima u mrežnjači, omogućavajući novi, neinvazivni put do rane dijagnoze i praćenja progresije bolesti.

Istraživači su uporedili krvne sudove u mrežnjači prikupljene od 24 humana donora sa Alchajmerovom bolešću, 10 donatora sa blagim kognitivnim oštećenjem i 27 sa normalnom kognicijom.

Kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću i blagim kognitivnim oštećenjem, otkrili su jedan od najranijih znakova Alchajmerove bolesti do danas: poremećaj krvno-retinalne barijere, gde čvrsto spojene ćelije sprečavaju štetne supstance da uđu u tkivo mrežnjače.

„Kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću, otkrili smo da postoji manjak od čak 70% u toj barijeri, što znači da štetne supstance mogu da prođu i uđu u tkivo mrežnjače“, rekao je Haošen Ši, MD, dr, naučnik projekta. i prvi autor studije. „Vidimo da se to dešava veoma rano, kod pacijenata sa samo blagim funkcionalnim oštećenjem.“

Oštećenje krvno-retinalne barijere bilo je snažno povezano sa stanjem koje se zove cerebralna amiloidna angiopatija (CAA)—akumulacija amiloidnih proteina u malim krvnim sudovima—i drugim vaskularnim oboljenjima u mozgu.

„Trenutno, jedini način da se otkrije CAA kod pacijenata je u obdukcijskim uzorcima moždanog tkiva“, rekao je Koronio-Hamaoui. „Sa dodatnim istraživanjem i razvojem naprednog snimanja mrežnjače, oštećenje vaskularne i krvno-retinalne barijere moglo bi nam dati prvu priliku da otkrijemo CAA kod živih pacijenata.“

Studija je takođe otkrila da se naslage proteina zvanog amiloid beta 40 nakupljaju u arterijama mrežnjače pacijenata sa Alchajmerovom bolešću, čineći arterije ukočenim, ometajući protok krvi i sprečavajući arterije da očiste štetne supstance iz mrežnjače. Neophodne su dalje studije da bi se utvrdilo da li se naslage akumuliraju zbog oštećenja krvnih sudova ili zapravo uzrokuju štetu, rekao je Koronio-Hamaoui.

„Tkiva mrežnjače i mozga su bogata krvnim sudovima, a visoko snabdevanje krvlju je fundamentalno za njihovu funkciju“, rekao je Koronio-Hamaoui. „Ograničenje snabdevanja krvlju, koje može nastati zbog oštećenja koje pokazujemo da se dešavaju ovde, znači da ove ćelije ne dobijaju kiseonik i hranljive materije koje su im potrebne.

Napredno snimanje mrežnjače, koje bi sagledalo krvne sudove i akumulaciju proteina neinvazivno kod živih pacijenata, je u razvoju, ali još nije odobreno od strane Uprave za hranu i lekove, rekao je Koronio-Hamaoui.

„Kao anatomski produžetak mozga, mrežnjača je opsežno ispitivana kao prozor za poremećaje centralnog nervnog sistema“, rekao je Keith L. Black, MD, predsednik Odeljenja za neurohirurgiju i Katedre Ruth i Lavrence Harvei za neuronauku u Cedars-u. -Sinai. „Ovaj rad doprinosi nedavnom napretku u naprednom imidžingu mrežnjače i identifikaciji drugih biomarkera retine kako bi se unapredila nauka o ranom otkrivanju Alchajmerove bolesti.“

U međuvremenu, Koronio-Hamaoui savetuje ljudima da urade sve što mogu kako bi njihov cirkulatorni sistem, uključujući krvne sudove u mrežnjači i mozgu, održao zdravim kako bi sprečili CAA i demenciju.

„Kontrola hipertenzije, zdrava ishrana sa malo šećera, smanjenje konzumacije alkohola i izbegavanje pušenja pomažu u sprečavanju hronične upale i oštećenja krvnih sudova“, rekao je Koronio-Hamaoui. „Naša studija pokazuje da je oštećenje krvnih sudova glavni element u napredovanju Alchajmerove bolesti.“