Berluskoni kaže da je njegova „noćna mora gotova“ posle šestonedeljnog boravka u bolnici

Berluskoni kaže da je njegova „noćna mora gotova“ posle šestonedeljnog boravka u bolnici

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni se osmehnuo iz automobila dok je u petak izlazio iz milanske bolnice San Rafaele, vraćajući se kući posle šest nedelja lečenja od infekcije pluća povezane sa hroničnom leukemijom, piše Rojters.

Berluskoni (86) je hitno prebačen u bolnicu 5. aprila i ostao je na intenzivnoj nezi više od 10 dana, što je izazvalo spekulacije da bi mu život mogao biti u opasnosti i privuklo niz porodice i prijatelja pored kreveta.

„Bio je to mučan i težak period, ali posle mraka ponovo sam pobedio“, naveo je biznismen koji je postao političar u izjavi u kojoj je izrazio „veliko olakšanje“ i zahvalio se dobronamernima.

„Noćna mora je gotova“, dodao je on.

Lekari kažu da Berluskoni pati od hronične mijelomonocitne leukemije (CML). Nisu precizirali kada je rak prvi put primećen, rekavši samo da nije bio akutan.

„Čekaćemo vas na terenu da zajedno vodimo mnoge bitke“, napisala je premijerka Đorđa Meloni – u čijoj koaliciji je Berluskonijeva partija Forca Italija – na Tviteru, pozdravljajući otpuštanje svog saveznika.

„Svi smo srećni što ste se vratili kući, dobrodošao nazad predsedniče!“, rekao je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, najviši član Force Italije u vladi u kojoj Berluskoni nema direktnu ulogu.

Berluskoni je bio premijer 1994-1995, 2001-2006 i 2008-2011.

Njegov poslednji mandat okončan je dramatičnom ostavkom, pošto je Italija bila na ivici finansijskog defolta, a Berluskoni je bio umešan u zloglasni seks skandal „bunga bunga“, iz kojeg je kasnije oslobođen.

Poslednjih godina, Berluskonijevo zdravlje se značajno pogoršalo, sa operacijom na otvorenom srcu 2016. i brojnim prijemima u bolnicu od kada se pre tri godine zarazio COVID-19.

Tokom svoje poslednje hospitalizacije, Berluskoni je ostao politički aktivan, pojavivši se u dve video poruke ovog meseca u kojima je izgledao slabo, ali je insistirao da je spreman da se vrati na posao.

Nema određenog naslednika koji bi zamenio Berluskonija na čelu Force Italije, i daleko je od jasnog da li stranka može da se drži zajedno bez njegovog vođstva.