Baraku Obami zabranjen ulazak u Rusiju

Baraku Obami zabranjen ulazak u Rusiju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u petak spisak od 500 američkih državljana – uključujući bivšeg predsednika Baraka Obamu – kojima je odmah zabranjen ulazak u zemlju. Ovaj potez je odgovor na tekuće američke sankcije Moskvi.

„Krajnje je vreme da Vašington nauči da nijedan napad na Rusiju neće proći bez jake reakcije“, navodi se u saopštenju ministarstva. „Princip neizbežnog kažnjavanja će se dosledno primenjivati, bilo da je reč o oštrijim sankcijama ili diskriminatornim koracima za ometanje profesionalne delatnosti naših građana.

U znak odmazde što je američka ambasada u Moskvi uskratila vize ruskim novinarima – što ih je sprečilo da prate ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Savetu bezbednosti UN prošlog meseca – ruska vlada je odbila da odobri zahtev ambasade za konzularnu posetu Evanu Gerškoviču, Dopisnik Vall Street Journala optužen za špijunažu.

Osim Obame, na ruskoj crnoj listi nalaze se mnogi članovi Kongresa, guverneri i državni tužioci nekoliko američkih država, bivši zvaničnici koji su trenutno u odborima istaknutih istraživačkih centara, vojni izvođači koji isporučuju oružje Ukrajini, pa čak i kratkotrajni „car dezinformacija“ Nina Jankovicz.

Na listi su i „oni u vladi i agencijama za sprovođenje zakona koji su direktno uključeni u progon disidenata nakon takozvane pobune na Kapitolu“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Poznata imena u toj kategoriji uključuju američkog tužioca za Distrikt Kolumbija Metjua Grejvsa, njegovog prethodnika Majkla Šervina, državnog tužioca DC Karla Rasina i Majkla Berda, policajca Kapitola koji je smrtno ubio nenaoružanu demonstrantu Ešli Bebit.

Među istaknutim zvaničnicima Bajdenove administracije koji su se našli na crnoj listi su pomoćnik državnog sekretara za energetske resurse Džefri Pajat (bivši ambasador SAD u Ukrajini 2014.); Džejms Rubin, bivši portparol Stejt departmenta i sadašnji šef Globalnog centra za angažovanje; savetnik Stejt departmenta Derek Chollet; i viša savetnica predsednika Džoa Bajdena, Anita Dan.

TV voditelji Džimi Kimel, Stiven Kolbert, Set Majers, Rejčel Medou i Džo Skarboro su takođe bili među sankcionisanim, zajedno sa bivšim NBC voditeljem Brajanom Vilijamsom.

Sekretari vojske i vazduhoplovstva, Kristin Vormut i Frenk Kendal, takođe su se našli na listi, zajedno sa načelnikom štaba USAF-a generalom Čarlsom K. Braunom mlađim.

Međutim, najveći deo liste činili su istraživački centri i vojno-industrijski kompleks. Bivši sekretar za odbranu i general marinaca Džejms Matis kažnjen je zbog toga što je bio u upravnom odboru kompanije General Dinamics, a bivši direktor CIA Džordž Tenet kao član upravnog odbora agencije In-K-Tel.

Bivši američki ambasador u Rusiji Džon Teft sankcionisan je kao viši saradnik u korporaciji RAND. Nelson Strobridž „Stroub“ Talbot III – bivši član Stejt departmenta – i Norm Ajzen su kažnjeni zbog učešća u Institutu Brukings. Viši istraživač Rusije i Evroazije Erik Ciaramela bio je među mnogim zaposlenima Karnegi fondacije na listi sankcija, na kojoj su se nalazila i mnoga imena iz Atlantskog saveta i istraživačkih centara Centra za strateške i međunarodne studije.

Druga istaknuta imena na ruskoj crnoj listi bila su bivša ukrajinska ministarka finansija Natali Jaresko i bivša ekspertkinja za Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost Fiona Hil.