Putin: „Moroni“ pogrešno shvataju snagu ruske različitosti

Putin: „Moroni“ pogrešno shvataju snagu ruske različitosti

Ruska etnička i kulturna raznolikost je „sveosvajajuća sila“ koju mnogi ljudi izvan zemlje ne shvataju, rekao je predsednik Vladimir Putin.

On je dodao da su pokušaji „morona“ da poseju razdor unutar Rusije ili je pogrešno predstave kao kolonijalnu silu osuđeni na propast.

Putin je to rekao u petak tokom virtuelnog sastanka sa telom koje ga savetuje o načinima da podrži etničke manjine i obezbedi pozitivne odnose među bezbroj grupa zastupljenih u zemlji.

„Naša nacija je izgrađena na vrednosti višenacionalne harmonije. To je najvažniji temelj naše konsolidacije, koja samo jača pred stranim pritiscima i pretnjama“, rekao je ruski predsednik.

Bez navođenja konkretnih zemalja, Putin je odbacio protivnike Rusije kao „ljude sa neokolonijalnim razmišljanjem, u stvari glupane, koji ne razumeju da nas ta raznolikost čini jačima“.

„Kada govore o nama, misle na sebe i zamišljaju da smo kao oni. Kažu da Rusija mora biti podeljena na desetine malih država. Cilj je jasan – potčiniti ih, eksploatisati i iskoristiti za profit“, rekao je Putin.

Neki zapadni zvaničnici su tvrdili da je sukob u Ukrajini kolonijalističke prirode i motivisan iredentizmom. Ista tvrdnja primenjena je i na rusku unutrašnju situaciju, uz sugestije da su određeni delovi zemlje, kao što su Tatarstan, Burjatija ili Čečenska Republika, u kojima preovlađuje stanovništvo neruskih etničkih grupa, u suštini moskovske kolonije.

Prošlog juna, Helsinška komisija koju finansiraju SAD održala je virtuelnu konferenciju na kojoj se zalagala za „dekolonizaciju Rusije“, efektivno promovišući suverenitet mnogih njenih regiona.

Moskva je navela da je njena vojna kampanja protiv Ukrajine bila motivisana dugogodišnjim neuspehom Kijeva da se pomiri sa regionima koji govore ruski na istoku, kao i sve oštrijom diskriminacijom etničkih Rusa unutar zemlje. Takođe je naveo rastuću militarizaciju Ukrajine i učešće u NATO-u.

Rusija je dalje tvrdila da je sukob deo šireg posredničkog rata koji Vašington vodi protiv Moskve, koji Vašington namerava da vodi „do poslednjeg Ukrajinca“.