Korejska studija pokazuje povećanu Parkinsonovu bolest kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom

Korejska studija pokazuje povećanu Parkinsonovu bolest kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom

Istraživanje koje je vodio Medicinski koledž Univerziteta Kosin u Koreji otkrilo je korelaciju između pacijenata sa reumatoidnim artritisom i Parkinsonovom bolešću. U svom radu objavljenom u JAMA Neurologi, istraživači su otkrili značajno veći rizik od Parkinsonove bolesti (PD) kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom (RA).

U kohortnoj studiji od 54.680 pacijenata sa RA i 273.400 osoba bez RA, podaci su pokazali da oni sa RA imaju 1,74 puta veći rizik od PD od onih bez RA.

Autori sugerišu da lekari treba da budu svesni povećanog rizika od PD kod pacijenata sa RA i da treba razmotriti hitno upućivanje neurologu na početku ranih motoričkih simptoma.

Retrospektivna kohortna studija koristila je bazu podataka Korejske nacionalne službe zdravstvenog osiguranja za prikupljanje podataka o populaciji zasnovanim na nacionalnoj osnovi o pacijentima sa RA koji su upisani od 2010. do 2017. i praćeni do 2019. godine.

Uključeno je ukupno 54.680 pacijenata sa RA, 39.010 sa seropozitivnim RA i 15.670 sa seronegativnim RA. Uključena je i demografska kontrolna grupa pacijenata bez RA pet prema jedan za ukupnu kontrolnu populaciju od 273.400.

Od ukupno 328.080 analizirane populacije, 1.093 je razvilo PB (803 kontrolne i 290 sa RA). Učesnici sa RA imali su 1,74 puta veći rizik od PD (1,52–1,99) u poređenju sa kontrolnom skupinom. Veći rizik od PD utvrđen je kod pacijenata u grupi sa seropozitivnim RA (1,68–2,26), ali manje povišen kod seronegativnog tipa RA (0,91–1,57).

Rezultati su zanimljivi jer su, kako napominju autori, suprotni prethodnim studijama o odnosu između patologija.

Populaciona studija kontrole slučajeva Danskog društva za rak iz 2009. godine, „Autoimuna bolest i rizik od Parkinsonove bolesti: populacijska studija kontrole slučajeva“, sprovedena je u Danskoj na 13.695 pacijenata sa primarnom dijagnozom PD. Oni su takođe demografski upareni sa pet kontrola stanovništva odabranih nasumično među stanovnicima Danske i primetili su smanjenje rizika od PD od 30%.

Slično tome, studija iz 2021. sa švedskom kohortom od 8.256 pacijenata sa PD koji su upareni sa deset kontrola na osnovu demografskih podataka otkrila je da su pojedinci sa prethodnom dijagnozom RA imali značajno smanjen rizik od kasnijeg razvoja PD za 30%-50% u poređenju sa pojedincima bez dijagnoze RA.

A studija iz 2016. na Tajvanu, „Smanjeni rizik od Parkinsonove bolesti kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom: Nacionalna populaciona studija“, otkrila je 35% niže stope PD kod 33.221 pacijenata sa RA. Međutim, studija na Tajvanu iz 2017. godine, „Autoimune reumatske bolesti i rizik od Parkinsonove bolesti: kohortna studija zasnovana na nacionalnoj populaciji na Tajvanu“, sa 19.542 pacijenata sa RA, sugeriše povećanje rizika za 14%.

Istraživači trenutne studije sugerišu da su neophodne dalje studije da bi se utvrdila mehanička veza između RA i PD na osnovu značajne pozitivne korelacije u njihovim podacima.

S obzirom na to da su prethodne studije imale tako dramatično različite rezultate, može biti da su statistički viđene korelacije, pozitivne i negativne, dokaz da ne postoji mehanizam između njih. Ako veza postoji, mehanizam akumulacije bi bio na interesantnoj raskrsnici jer je RA veoma nasledna bolest, dok PD ima genetske markere samo u oko 10% slučajeva i smatra se da je pod velikim uticajem faktora sredine. Biće potrebna dalja istraživanja da bi se razjasnili konfliktni podaci.