SAD i G7 će predstaviti nove sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine

SAD i G7 će predstaviti nove sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine

Sjedinjene Države i ostatak velikih ekonomija „Grupe sedam“ će predstaviti nove sankcije i kontrolu izvoza usmerene na Rusiju zbog njenog rata protiv Ukrajine, rekao je američki zvaničnik uoči samita G7 u Japan, piše Rojters.

Lideri G7 okupljaju se u petak u Hirošimi sa invazijom na Ukrajinu, koja je sada u svojoj drugoj godini, visoko na dnevnom redu. SAD su uvele oštre sankcije ruskim kompanijama, bankama i pojedincima, a predstojeća objava je osmišljena da potvrdi rešenost svetskih sila da podrže Ukrajinu i stisnu Moskvu.

Američki zvaničnik, obraćajući se novinarima u četvrtak uoči skupa, rekao je da su najnoviji napori G7 usmereni na ometanje sposobnosti Rusije da dobije materijale koji su joj potrebni za bojno polje, zatvaranje rupa u petlji koje se koriste za izbegavanje sankcija, dalje smanjenje međunarodnog oslanjanja na rusku energiju i uski pristup Moskve međunarodnom finansijskom sistemu.

„Naša posvećenost da nastavimo stezati šrafove prema Rusiji ostaje ista kao i prošle godine“, rekao je zvaničnik.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, uključujući Evropsku uniju i Britaniju, nastavili su da pojačavaju sankcije i pritisak na kontrolu izvoza na Rusiju od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Hiljade meta koje su do sada pogođene sankcijama Vašingtona uključivale su i ruske Predsednik Vladimir Putin, finansijski sektor i oligarsi.

Vašington je u poslednjih nekoliko meseci razbio utaju sankcija sa velikim fokusom na predmete dvostruke namene – one koji imaju i komercijalnu i vojnu primenu.

Najnoviji paket sankcija SAD će uključivati „opsežno ograničavanje kategorija robe ključnih za bojno polje“, kao i sprečavanje oko 70 subjekata iz Rusije i trećih zemalja da primaju američki izvoz dodavanjem na crnu listu Ministarstva trgovine SAD.

Pored toga, Sjedinjene Države će objaviti oko 300 novih sankcija protiv pojedinaca, entiteta, plovila i aviona usmerenih na „finansijske posrednike“, buduće kapacitete Rusije za ekstrakciju energije i druge širom Evrope, Bliskog istoka i Azije koji pomažu u podršci ratu.

Vlasti za sankcije SAD takođe bi bile proširene na više sektora ruske ekonomije.

Američki zvaničnik je rekao da će Vašington preduzeti značajne korake da blisko uskladi svoje akcije sa EU i Britanijom kako bi osigurao da G7 ostane što je moguće koordinisaniji kao odgovor na „brutalne akcije Rusije“.