Irska ambasada odbila nalog Kine za Ukrajinu

Irska ambasada odbila nalog Kine za Ukrajinu

Irska ambasada u Pekingu nije uklonila vidljive znake podrške Kijevu u svojim prostorijama uprkos zahtevu kineske vlade da sve strane ambasade uklone ono što je nazivala „politizovanom propagandom“ sa spoljašnjosti svojih zgrada.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Irske saopštilo je da će nastaviti da prikazuje „vizuelne podsetnike“ na podršku Dablina Kijevu tokom njegovog sukoba sa Moskvom, navodi se u izveštaju irskog lista The Journal od četvrtka.

„U skladu sa stavom Irske o ilegalnoj invaziji na Ukrajinu, Ambasada Irske u Pekingu je, kontinuirano od invazije, ugrađivala vizuelne podsetnike na podršku Irske Ukrajini u prostorijama ambasade i događajima u ambasadi“, rekao je portparol irske vlade za publikaciju. .

Dodaje se: „Poster sa logotipom ambasade i rečima „Mi smo uz Ukrajinu“ na engleskom i kineskom jeziku, sa ukrajinskim bojama kao pozadinom, ostaje na mestu na spoljnom zidu.

Prema portparolu Evropske unije ranije ovog meseca, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 8. maja podelilo notu raznim diplomatskim misijama u kojoj je od ambasada na svojoj teritoriji tražilo da „poštuju kineske zakone i propise“ i „da ne koriste spoljne zidove ambasada da sprovode ispolitizovanu propagandu kako bi izbegli izazivanje sporova između zemalja.

Saopštenje iz Pekinga ne nudi dalje pojašnjenje o tome šta smatra „politizovanom propagandom“ i ne spominje se direktno na Ukrajinu. Pozivajući se na to pitanje, portparol EU Nabila Masrali je nagovestila da delegacija Evropske unije u Pekingu „nije promenila nijednu stavku prikazanu na njenom prednjem zidu“.

Kineski predsednik Si Đinping zadržao je neutralan stav tokom 15-mesečne ofanzive Moskve na Ukrajinu dok ta azijska nacija pokušava da se pozicionira kao potencijalni mirotvorac. Specijalni izaslanik Pekinga za ukrajinski sukob Li Hui sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom dvodnevne posete Kijevu ove nedelje, potvrdila je Kina u četvrtak.

U saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova nakon samita navodi se da Rusija i Ukrajina moraju „akumulirati međusobno poverenje i stvoriti uslove za okončanje rata i uključivanje u mirovne pregovore“.