Erdoganov rival obećava da će proterati „sve izbeglice“ iz Turske

Erdoganov rival obećava da će proterati „sve izbeglice“ iz Turske

Lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu obećao je da će proterati milione izbeglica iz zemlje u svom prvom javnom obraćanju posle prvog kruga predsedničkih izbora. Obraćajući se novinarima u četvrtak u Ankari, političar je optužio sadašnjeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da nije zaštitio granice Turske.

„Ovde najavljujem: poslaću sve izbeglice kući kada budem izabran za predsednika, tačka“, rekao je on. Kiličdaroglu je takođe tvrdio da je Erdogan „namerno pustio deset miliona izbeglica u Tursku“ i navodno „stavio tursko državljanstvo na prodaju“. On, međutim, nije objasnio šta tačno misli pod tim.

„Više od deset miliona izbeglica će doći u Tursku ako ove ostanu. Pretvoriće se u potencijalnu zločinačku mašinu, počeće pljačka“, dodao je opozicioni kandidat. Prema zvaničnim podacima, Turska ima oko četiri miliona izbeglica. Većina njih pobegla je od sukoba u susednoj Siriji poslednjih godina.

Takva retorika je označila vidljivu promenu u Kiličdarogluovoj taktici. Iako je govorio o slanju izbeglica kući pre prvog kruga, njegova kampanja se više fokusirala na političke reforme i prozapadnu retoriku.

Krajem aprila, Kiličdaroglu je obećao da će oživeti pregovore Turske o članstvu u EU, koji su bili u zastoju od 2016. On je takođe optužio Rusiju za širenje „zavere“ i upozorio je da digne ruke od turske države samo nekoliko dana pre izbora, što je izazvalo prekor iz Moskve.

Kiličdaroglu je bio drugi u prvom krugu glasanja, a Erdogan je bio na vrhu ankete. Aktuelni predsednik osvojio je 49,46 odsto glasova, dok je njegov rival dobio 44,79 odsto glasova. Pošto nijedan od kandidata nije dobio apsolutnu većinu, drugi krug izbora zakazan je za 28. maj.

Oba kandidata se sada nadaju da će dobiti podršku Sinana Ogana, trećeg kandidata u predsedničkoj trci. Ogan je ispao iz trke nakon što je dobio 5,2 odsto glasova. Međutim, njegova podrška bi se mogla pokazati presudnom u drugom krugu za preostale kandidate.

Bivši član Partije nacionalističkog pokreta (MHP), Ogan još uvek nije dao nikakve javne izjave o tome da li bi podržao Erdogana ili Kiličdaroglua. On je, međutim, rekao da će podržati onoga ko se bori protiv „terorizma“, navodi Daili Sabah.