Ogromno Trampovo vođstvo na izborima republikanaca u SAD

Ogromno Trampovo vođstvo na izborima republikanaca u SAD

Bivši američki predsednik Donald Tramp daleko je ispred svih proglašenih konkurenata na republikanskim predsedničkim izborima 2024, uključujući guvernera Floride Rona DeSantisa, koji još uvek nije zvanično objavio svoju kandidaturu.

Anketa Morning Consult-a objavljena u sredu pokazala je da Tramp ima 61 odsto, a DeSantis samo 18 odsto primarnih glasova, za razliku od 43 poena. Ovo je praćeno najnovijim rezultatima istraživanja Big Data, koji su pokazali da Tramp ima 60%, a DeSantis 17%.

Trampov bivši potpredsednik Majk Pens je na dalekom trećem mestu sa 6 odsto glasova, a slede ga Niki Hejli i Vivek Ramasvami sa po 4 odsto, navodi Morning konsult.

Prosek svih glavnih anketa RealClearPolitics-a pokazao je Trampa na 56%, a DeSantisa na 19,9%, što predstavlja razliku od 36 poena. RCP je takođe citirao dva istraživanja Economist/IouGov, koja su pokazala da je DeSantis bio izjednačen sa predsednikom Džoom Bajdenom u hipotetičkom meču, ali Tramp dva boda ispred aktuelnog predsednika.

Veliki podaci su takođe pokazali da je Bajden izgubio od Trampa ako su izbori 2024. održani ovog meseca, pri čemu je republikanac dobio 45 odsto biračkog tela, a demokrata 38,1 odsto. U ovoj anketi, međutim, Bajden je skoro četiri boda ispred DeSantisa.

Na izborima 2020., koje Tramp nastavlja da osporava do danas, Bajden je zvanično osvojio najviše glasova ikada u istoriji SAD – 81 milion – i osvojio elektorski koledž potpuno istim podelom kao što je Tramp učinio u svojoj uzrujanosti zbog demokrate Hilari Klinton 2016.

DeSantis je izuzetno popularan na Floridi, pobedivši na reizborima 2022. sa preokretom od 19 poena, ali ankete pokazuju da to nije dovelo do nacionalne podrške. Bio je u Ajovi prošlog vikenda na nizu predizbornih događaja koji su tradicionalno povezani sa predsedničkim izborima, iako još nije zvanično objavio da se kandiduje.

Određeni broj republikanaca koji ne žele da se Tramp vrati u Belu kuću stao je iza DeSantisa, pozivajući ga da uđe na predizbore. Dok se Tramp i njegov guverner slažu oko većine pitanja politički, njihovi kampovi već nekoliko meseci vode rat reči. Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ranije ove godine, demokratski megadonator Džordž Soroš izneo je upravo takav scenario, izražavajući nadu da će borba Tramp-DeSantis razbiti republikance i da će Bajden ponovo biti izabran 2024.