Kanada traži stranu pomoć u borbi protiv širenja šumskih požara

Kanada traži stranu pomoć u borbi protiv širenja šumskih požara

Kanada je u sredu pozvala stranu pomoć u borbi protiv šumskih požara koji su izbili kontroli i koji se šire po ogromnim delovima zapadne polovine zemlje.

Požari koji su opustošili provinciju Alberta koja proizvodi naftu proširili su se poslednjih dana na susedne Britansku Kolumbiju i Saskačevan, kao i na severozapadne teritorije.

Oko 2.500 vatrogasaca iz cele Kanade uz podršku 400 vojnog osoblja raspoređeno je širom Alberte da pokušaju da ukrote šumske požare, koji su već spalili više od pola miliona hektara šuma i travnjaka i uništili mnoge domove i preduzeća.

Ali oni nisu dovoljni, kažu zvaničnici.

„Ovo je još uvek veoma značajna i opasna situacija u Alberti“, rekao je federalni ministar javne bezbednosti Bil Bler novinarima u Otavi.

Bler je rekao da Kanadski međuagencijski centar za šumske požare „dopire do stranih zemalja — Sjedinjenih Država, Meksika, Australije i Novog Zelanda… Tražimo od njih da dođu i pomognu nam“.

Dim od šumskih požara prekrio je zapadnu Kanadu, što je dovelo do upozorenja o lošem kvalitetu vazduha koji predstavlja rizik po zdravlje.

U Kalgariju je nebo imalo narandžastu nijansu dok je dim postajao sve gušći tokom dana.

Stotine kilometara (milja) istočno, stanovnici Regine i Saskatuna u susednoj provinciji Saskačevan rekli su da su se probudili iz guste izmaglice i snažnog mirisa dima u vazduhu.

Širom regiona gorjelo je skoro 180 šumskih požara — uključujući 48 van kontrole — prisiljavajući desetine hiljada da pobjegnu u protekle dvije sedmice.

Naređenja za evakuaciju i upozorenja ukinuta su u nekim delovima u utorak i sredu, uključujući teško pogođenu dolinu Drejton zapadno od Edmontona u Alberti i tvrđavu Sent Džon u Britanskoj Kolumbiji, pošto su ti požari bili ugušeni.

Indeksi kvaliteta vazduha u nekoliko gradova, međutim, pokazuju da dim od požara koji se širi od obale Pacifika do provincije Manitoba i dalje predstavlja „veoma visok rizik“ po zdravlje.

Poslednjih godina zapadnu Kanadu su više puta pogađale ekstremne vremenske prilike, čiji su intenzitet i učestalost povećani usled globalnog zagrevanja.

To je dovelo do poplava i klizišta, šumskih požara koji su uništili čitav grad i rekordno visokih letnjih temperatura koje su ubile više od 500 ljudi 2021. godine.

Ovog proleća uglavnom vruće i suvo vreme je dovelo do, kako je lider Alberte Danijel Smit, opisao kao „neviđenu” krizu.

Dok su se evakuisani vraćali u dolinu Drejton, lokalni vatrogasni šef Tom Tomson je pozvao na oprez.

„I dalje postoje izuzetno opasna područja… Postoji zabrinutost zbog pada drveća. Postoji zabrinutost zbog jama za pepeo“, rekao je on na konferenciji za novinare.

„I dalje imamo vatrogasne ekipe koje aktivno rade na požaru“, dodao je on, upozoravajući ljude da ostanu na oprezu.