Vučić: Dolazak „Nideka“ značajan za Srbiju, Japan važan trgovinski partner

Vučić: Dolazak „Nideka“ značajan za Srbiju, Japan važan trgovinski partner

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je otvaranje fabrike korporacije „Nidek“ u Novom Sadu od velikog značaja za zemlju i da je dolazak japanske kompanije u Srbiju pozitivan signal koji će sigurno privući i druge strane investicije.

„Za nas je Japan jako važan trgovinski partner. Nekada je trgovinska razmena isnosila 4,9 miliona, danas je na oko 300 miliona. To su i dalje mali brojevi, ali ovo nama povećava kapacitete za dalje privlačenje investicija“, rekao je Aleksandar Vučić tokom obilaska novootvorene fabrika japanske korporacije „Nidek“ u Novom Sadu.

Predsednik se u razgovoru sa radnicima fabrike upoznao sa procesom proizvodnje i motorima koji će se proizvoditi.

Dodao je da fabrika neće zapošljavati „ogroman broj radnika“, ali da se u njoj primenjuje vrhunska tehnologija i da je dovođenje japanskih investitora velika stvar, „od najvećeg značaja za Srbiju“.

„Kada dovedete japanski ‘Nidek’, onda svi žele da dođu. Mi smo pregovore počeli 2020. godine, 2021. u potpunosti ušli u proces pregovaranja i njihov predsednik je hvalio Srbiju u trenucima kada mnogi nisu hteli i smeli i beskrajno hvala ‘Nideku’ na tome“, naveo je Vučić.

Ukazao je i da ga posebno raduje to što su se neki građani Srbije vratili iz inostranstva kako bi radili u fabrici u Novom Sadu, jer će na taj način doprineti razvoju Srbije, a ne neke druge države.

Vučić je naglasio i da je otvaranje fabrike „Nidek“ od suštinske važnosti za Srbiju, jer kako je rekao „Japanci ne dolaze na mesec ili dva već da ostanu“, kao i da će to podići standard i zaradu građana.

„Nidek“ je osnovan 1973. godine u gradu Kjoto, u Japanu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Ulaganje u Srbiju je deo dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka „Nidek“.