Bezvizni režim nije ugrožen

Bezvizni režim nije ugrožen

Bezvizni režim Srbije sa Evropskom unijom (EU) nije ugrožen, saopštilo Ministarstvo za evrointegracije Srbije.

Reakcija je stigla pošto je EU upozorila da bi bezvizni režim mogao biti ugrožen, ako Srbija usvoji pojednostavljene procedure za dobijanje državljanstva.

„Srbija je, kao kandidat za članstvo u EU, u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima EU i njenim telima, ali upozorenja da je bezvizni režim ugrožen, zbog bilo kog, posebno zakona koji je predlog, nema i ne može ga ni biti“, stoji u odgovoru Ministarstva za RSE.

Predlog izmena zakona o državljanstvu je u skupštinskoj proceduri.

Predložene izmene, ako se usvoje, omogućile bi da stranci koji u Srbiji imaju privremeni boravak duže od godinu dana, mogu da zatraže državljanstvo.

Potrebno je da ispune još jedan uslov, koji je u vezi sa obrazovanjem i zaposlenjem, i da daju izjavu da „Srbiju smatraju svojom državom“.

Olakšice za državljanstvo odnosile bi se i na hiljade Rusa koji su u Srbiju stigli od februara 2022. godine, kad je otpočela ruska invazija na Ukrajinu.

Nije poznato koliko je Rusa prošle godine dobilo državljanstvo Srbije u redovnoj proceduri.

Po posebnoj proceduri, u kojoj Vlada odlučuje o dodeli državljanstva strancu od „posebnog interesa“ za državu, „zlatni pasoš“ Srbije u 2022. godini dobilo je 50 ruskih državljana.

Evropska komisija je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 16. maja poručila da bi „pojednostavljene procedure za davanje državljanstva mogle predstavljati rizik za javnu politiku ili bezbednost EU, jer Srbija uživa bezvizni režim“.

Izmene zakona o državljanstvu, koje je predložila Vlada Srbije, još nisu došle na dnevni red parlamenta za glasanje.