SAD izdaje upozorenje Severnoj Koreji

SAD izdaje upozorenje Severnoj Koreji

Američki Stejt department saopštio je da bi potencijalno lansiranje severnokorejskog satelita prekršilo međunarodna ograničenja postavljena za DNRK. Saopštenje je usledilo nakon što su severnokorejski mediji otkrili da je Kim Džong Un posetio objekat u kome se razvija svemirska letelica.

Tokom brifinga za štampu u sredu, zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da bi lansiranje prekršilo „više rezolucija Saveta bezbednosti UN“ o severnokorejskom programu balističkih projektila, koji takođe pokriva rakete koje se koriste za svemirske letelice.

„Bili smo jasni da pozivamo DNRK da se uzdrži od daljih pretećih aktivnosti i pozivamo Pjongjang da se uključi u ozbiljnu i održivu diplomatiju“, rekao je Patel. „Što se tiče akcija, mi, naravno, nastavljamo da imamo na raspolaganju brojne alate kako bismo DNRK pozvali na odgovornost. Videli ste da preduzimamo te korake i nastavićemo da to činimo.”

Sjedinjene Države trenutno drže niz sankcija Severnoj Koreji i u prošlosti su zapretile novim kaznama zbog testiranja oružja.

Pjongjang je insistirao na svom pravu da razvija svoje vojne kapacitete, tvrdeći da je njegovo oružje – uključujući nuklearni arsenal – u odbrambene svrhe, i naveo je ono što vidi kao agresivnu vojnu poziciju SAD na svojoj granici.

Kim se u utorak sastao sa naučnicima, tehničarima i visokim zvaničnicima dok je pregledao prvi vojni izviđački satelit u zemlji. Severnokorejski lider je odobrio neodređeni „budući akcioni plan“ u pripremi za lansiranje, navodi Korejska centralna novinska agencija.

Dok je predstavljao letelicu prošlog meseca, Kim je tvrdio da je projekat „najvažniji primarni zadatak“ za oružane snage DNRK i rekao da će satelit biti spreman da uđe u orbitu negde u narednim nedeljama.

„Uspešno lansiranje vojnog izviđačkog satelita je hitan zahtev… i glavni prioritet vlade za jačanje naših nacionalnih odbrambenih kapaciteta“, rekao je Kim posle inspekcije, dodajući da će Severna Koreja nastaviti da unapređuje svoj svemirski program.

Tenzije između Vašingtona i Pjongjanga su porasle poslednjih meseci, dok je DNRK izvršila niz testova oružja u znak odmazde za nekoliko rundi zajedničkih američko-južnokorejskih ratnih igara. Severna Koreja je više puta osuđivala takve vežbe kao probu za invaziju, iako Sjedinjene Države insistiraju da vežbe ne predstavljaju pretnju ni jednoj zemlji.