Objavljeni prvi 3D skenovi olupine Titanika

Objavljeni prvi 3D skenovi olupine Titanika

Prva 3D rekonstrukcija u punoj veličini osuđenog okeanskog broda Titanik otkrila je nove detalje o najzloglasnijoj olupini broda na svetu, nekih 111 godina nakon što je potonuo u Atlantiku dok je išao na svoje prvo putovanje od Velike Britanije do Njujorka. Tragedija je rezultirala smrću više od 1.500 putnika i nastavlja da odjekuje do danas.

Serija slika u visokoj rezoluciji objavljenih na mreži napravljena je korišćenjem tehnologije mapiranja dubokog mora koja je kombinovala više od 700.000 skeniranja olupine Titanika da bi se formirao do sada neviđen pogled na oštećeni brod, koji se trajno nalazi na 3.800 m na dnu okeana oko 594 kilometra od obale Njufaundlenda, Kanada.

„Omogućava vam da vidite olupinu kao što je nikada ne možete videti iz podmornice“, rekao je stručnjak za Titanik Parks Stivenson za Bi-Bi-Si u sredu. „Olupinu možete videti u celini, možete je videti u kontekstu i perspektivi.“

Stivenson je dodao da uprkos tome što je Titanik najpoznatija brodoloma u istoriji, ostaje bezbroj pitanja nakon njegovog potonuća nakon što je udario u ledeni breg 1912. – kao što je tačka udara ledenog brega ili tačna priroda u kojoj je brod udario o dno okeana.

Projekat je 2022. godine preduzela kompanija za mapiranje dubokog mora Magellan Ltd u saradnji sa Atlantic Productions, koji snimaju dokumentarni film na tu temu. Slika je bila toliko precizna da su oko olupine uočene neotvorene boce šampanjca, kao i serijski broj na jednom od propelera.

Za mapiranje je bilo potrebno učešće tima stručnjaka koji su pilotirali podmornicama na daljinsko upravljanje kako bi posmatrali svaki ugao Titanika, trošeći ukupno više od 200 sati na skoro tri četvrtine miliona skeniranja.

„Izazov je u tome što morate da mapirate svaki kvadratni centimetar – čak i nezanimljive delove, kao na polju otpada, morate da mapirate blato, ali ovo vam je potrebno da popunite između svih ovih zanimljivih objekata“, rekao je Gerhard Seiffert iz Magellana Ltd. BBC.

S obzirom da stručnjaci predviđaju da će Titanik na kraju zarđati u ništavilo do 2050. godine, Parks Stivenson kaže da je od ključne važnosti dokumentovati svaki element Titanika dok je moguć, za koji kaže da je „poslednji preživeli očevidac katastrofe“.

I, bar za sada, Stivenson kaže da „ima priče da ispriča“.