Sijarto: Mađarska neće dati saglasnost na nove sankcije Rusiji

Sijarto: Mađarska neće dati saglasnost na nove sankcije Rusiji

Dok Ukrajina donosi neprijateljske odluke prema Mađarskoj, ta zemlja nije spremna da prihvati odluke koje će zahtevati veće ekonomske i finansijske žrtve Evropske unije i država članica, rekao je na konferenciji za novinare u Beču mađarski šef diplomatije Peter Sijarto uoči razgovora u Briselu o 11. paketu sankcija Rusiji.

Sijarto je oštro reagovao na informacije koje je objavio Vašington post da je ukrajinski predsednik spreman da digne u vazduh naftovod „Družba“ kojim se Mađarska snabdeva sirovom naftom iz Rusije.

„Snabdevanje energijom je pitanje suvereniteta jedne zemlje i takva pretnja udar na suverenitet Mađarske“, rekao je Sijarto.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine naglasio je da Mađarska neće dati saglasnost na nove sankcije Rusiji i odobriti isplatu nove tranše od 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini iz Evropskog fonda za mir dok Ukrajina želi da podrije energetsku bezbednost Mađarske i dok ne skinu mađarsku OTP banku sa liste banaka za koje se smatra da podržavaju ratne sukobe u Ukrajini.

„Vidimo veoma velik rizik u sankcijama koje se predviđaju prema kineskim kompanijama. To bi značajno otežalo saradnju Evropske unije i Kine, što je protiv interesa Evrope“, rekao je mađarski šef diplomatije.

Sijarto naglašava da je mađarski narod, nezasluženo, već platio veliku cenu rata u Ukrajini, a da su dosadašnje sankcije prema Rusiji bile neuspešne i da su samo pogoršale život Evropljanima.

Više mađarskih medija prenosi tvrdnju da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da zatvori naftovod „Družba“ prema Mađarskoj i time oslabi mađarsku privredu, a time i Viktora Orbana.

Mađarski javni servis objavio je da je na pitanje njihovog novinara u Briselu na tu temu Der Lajenova kratko odgovorila da ne zna ništa o tome.