Francuski Senat priznao je Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom

Francuski Senat priznao je Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom

Francuski Senat, nakon donjeg doma parlamenta, Narodne skupštine, odobrio je rezoluciju kojom se Holodomor 1932-1933. priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Za rezoluciju kojom se Holodomor proglašava genocidom nad ukrajinskim narodom glasalo je 327 od 343 francuska senatora, preostalih 16 je bilo protiv.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zahvalio je francuskom Senatu na „istorijskom glasanju koje vraća pravdu i odaje počast milionima žrtava”. Ovakvi zločini se nikada ne smeju ponoviti i nikada ne smeju da budu zaboravljeni“, napisao je ministar na Tviteru.

Prema autorima rezolucije, Holodomor treba priznati kao genocid s obzirom na njegove ciljeve negiranja ukrajinskog identiteta i nestanka ukrajinske nacije. „Ovo priznanje ima za cilj da proglasi nepokolebljivu posvećenost Francuske poštovanju ljudskog dostojanstva, izrazi podršku ukrajinskom narodu i spreči nastavak sličnih akcija“, napominju oni.

U rezoluciji se navodi da je „oglašavanje zločina i stradanja koje je pretrpeo ukrajinski narod deo borbe, danas, kao i u prošlosti, protiv zaborava, za uspostavljanje odgovornosti i pravne reparacije, kao i protiv ponavljanja ovih tragedija. “

Dokument takođe sadrži poziv francuskoj vladi da „javno osudi genocid koji su sovjetske vlasti počinile nad ukrajinskim seoskim stanovništvom 1932-1933.

Podsetimo, Narodna skupština Francuske je krajem marta priznala Holodomor 1932-1933 kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Generalno, parlamenti više od dve desetine zemalja širom sveta, uključujući i Evropu, već su priznali Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom. U martu su Predstavnički dom Belgije, donji dom belgijskog parlamenta i parlament Islanda preduzeli takav korak.