Stoltenberg je rekao da li veruje da je samit NATO-a u Bukureštu doveo do ruskog napada na Ukrajinu

Stoltenberg je rekao da li veruje da je samit NATO-a u Bukureštu doveo do ruskog napada na Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da je, bez obzira na odluku samita Alijanse 2008. godine, gde Ukrajina nije dobila Akcioni plan o članstvu, napad Rusije na Ukrajinu neopravdano kršenje međunarodnog prava.

Generalni sekretar NATO je podsetio da je 2008. godine učestvovao u diskusijama kao premijer Norveške i tada je bilo „veoma teško dogovoriti se o tako teškim pitanjima“ kao što je buduće članstvo Ukrajine.

„Međutim, odluka je doneta i od tada pomažemo Ukrajini u raznim formatima, posebno posle 2014. godine. Zemlje NATO-a su sprovele obuku, pružili smo pomoć i podršku Ukrajini“, primetio je on.

Stoltenberg je „hipotetičkim scenarijem“ nazvao razmatranje da li je davanje MAP-a Ukrajini 2008. moglo da spreči napad Rusije na Ukrajinu.

„Mislim da je ovde važno shvatiti da je bez obzira na sve vrste hipotetičkih situacija – možemo reći šta bi bilo da postoji MAP, ali u stvarnosti niko ne zna šta bi se dogodilo – važno je razumeti da je rat koji je Putin započeto protiv Ukrajine je protivzakonito. Ovo je kršenje međunarodnog prava. Bez obzira da li je postojao MAP ili ne, bez obzira na sve, Moskva nema pravo da napada drugu zemlju“, naglasio je on.

Kao što znate, na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. Nemačka i Francuska su blokirale pružanje akcionog plana za članstvo u NATO Ukrajini i Gruziji, strahujući od eskalacije Rusije. Od tada, Alijansa je obema ovim zemljama obećavala samo ulazak „jednog dana“.

Sada Ukrajina izjavljuje da je pitanje MAP-a van dnevnog reda i očekuje „pozitivnu političku odluku“ u vezi sa zahtevom Kijeva za članstvo u Alijansi na julskom samitu u Viljnusu.