Blinken prvi put pomenuo mogućnost priznanja Rusije kao sponzora terorizma

Blinken prvi put pomenuo mogućnost priznanja Rusije kao sponzora terorizma

Američki državni sekretar Entoni Blinken prvi put je priznao da se Rusija može priznati kao državni sponzor terorizma.

Kako prenosi „Evropska istina“, on je to rekao na saslušanjima u komitetu američkog Senata posvećenom Kini.

Blinkenova izjava dala je tokom razgovora sa republikanskim senatorom Lindzijem Grejemom, koji je insistirao na potrebi da se Rusija proglasi državnim sponzorom terorizma.

„Svi želimo da Kina prestane da pomaže Rusiji, zar ne? Imam ideju. 100 američkih senatora je predložilo da proglasimo Rusiju državom sponzorom terorizma kako bismo odvratili zemlje poput Kine da im daju oružje“, podsetio je Grejem.

„Prošli su meseci i ništa se nije desilo. Mnogo mi se sviđate, gospodine državni sekretare, ali nikada ne biste Rusiju proglasili državnim sponzorom terorizma, zar ne?“ upitao.

Na ovo je šef američke diplomatije kratko odgovorio: „Nikad ne reci nikad“.

Kasnije, u diskusiji sa senatorom Blinkenom, on je primetio da su, po njegovom mišljenju, već sprovedene sankcije i ovlašćenja koja SAD imaju uspele da odvrate Peking od vojne pomoći Moskvi.

Priznavanje Rusije kao države sponzora terorizma dovelo bi do međunarodne izolacije Moskve i primoralo bi SAD da uvedu dodatna ograničenja zemljama koje komuniciraju sa Kremljom. Stejt department je taj koji ima ovlašćenje da odredi takav status.

Bajdenova administracija je ranije odbacila zahteve da prizna Rusiju kao državnog sponzora terorizma, rekavši da će vezati ruke SAD u ophođenju sa Rusijom uopšte i blokirati sve diplomatske napore da se okonča ruski rat protiv Ukrajine.