EU osuđuje Gruziju zbog dozvole za nastavak letova za i iz Rusije

EU osuđuje Gruziju zbog dozvole za nastavak letova za i iz Rusije

Odluka gruzijskih zvaničnika da dozvole nastavak letova za i iz Rusije mogla bi se negativno odraziti na njihove integracije u EU, rekao je novinarima u utorak portparol bloka Piter Stano.

„Ova najnovija odluka gruzijskih vlasti izaziva zabrinutost u pogledu puta Gruzije u EU i opredeljenja Gruzije da se uskladi sa spoljnopolitičkim odlukama EU kako je predviđeno sporazumom o pridruživanju između EU i Gruzije“, rekao je Stano, odgovarajući na pitanje o letovima na samom kraj njegovog dnevnog brifinga.

SAD i EU zatvorile su svoj vazdušni prostor za sve ruske avione prošlog marta, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Stano je takođe tvrdio da oni ne dozvoljavaju „letove iznad Rusije“, iako se ta zabrana odnosi samo na zapadne prevoznike i da ju je Moskva zapravo primenila kao odmazdu.

„Nažalost, usklađenost Gruzije sa deklaracijama o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU pala je [sic] sa već niskih 44 odsto prošle godine na samo 31 odsto do sada ove godine“, dodao je Stano. Iako je EU stala uz Ukrajinu tvrdeći da je bilo koja zemlja slobodna da donosi sopstvene suverene izbore, ona očekuje da se zemlje koje traže članstvo u bloku – kao što su Gruzija ili Srbija – u potpunosti povinuju političkim diktatima Brisela.

Stano je takođe naveo zabrinutost „u pogledu ukupne bezbednosti“ ruskih nosača i aviona, koju je nedavno izrazila Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO). Bilo je nejasno da li je agencija UN mislila na moguće probleme održavanja kao rezultat zapadnih sankcija ili nešto drugo.

Prošle nedelje, Rusija je uvela bezvizni režim za državljane Gruzije i ukinula zabranu ruskih prevoznika iz 2019. godine koji opslužuju ovu zemlju Kavkaza. Najmanje pet avio-kompanija je od tada podnelo zahtev za neophodne dozvole za let između Moskve i Tbilisija, izjavio je u ponedeljak šef Gruzijske agencije za civilno vazduhoplovstvo Givi Davitašvili.

Ruskoj kompaniji Azimuth Airlines je već odobreno čarter letove, koji bi trebalo da počnu u sredu. Georgian Airvais je u utorak saopštio da će pokrenuti direktne letove za Rusiju do 20. maja, „ako budu odobrene sve neophodne dozvole“.

Kao odgovor, nekoliko desetina aktivista okupilo se u znak protesta ispred kancelarija kompanije u Tbilisiju, skandirajući proukrajinske slogane, psujući gruzijskog premijera i ruskog predsednika Vladimira Putina i zahtevajući bojkot. Organizatori su rekli da planiraju još tri protesta ove sedmice, uključujući i jedan na aerodromu u Tbilisiju.

Hiljade aktivista opkolilo je gruzijski parlament u martu, protestujući protiv predloženog zakona o registraciji stranih agenata koji su američka ambasada, EU i opozicija proglasili „ruskim“. Vlada je na kraju povukla predlog zakona.