Bajden se sukobio sa američkim gradonačelnikom zbog imigracione krize

Bajden se sukobio sa američkim gradonačelnikom zbog imigracione krize

Predsednik Džo Bajden se očigledno posvađao sa gradonačelnikom najvećeg američkog grada, Erikom Adamsom iz Njujorka, jer je njegov kolega demokrata kritikovao kako se njegova administracija bavi krizom ilegalne imigracije.

Konflikt se razbuktao u utorak, kada je Adamsa u televizijskom intervjuu „Dobar dan NI“ pitao o borbama grada da se izbori sa ogromnim prilivom migranata: „Gde je dođavola predsednik Sjedinjenih Država?“ Gradonačelnik je odgovorio: „To je dobro pitanje i mislim da bi svi trebalo da se zapitamo zašto se to dešava jednom gradu koji se okreće i nastaviće da se okreće.

Porast broja ilegalnih prelazaka američko-meksičke granice do istorijskih maksimuma počeo je da pogađa Njujork prošle godine, kada su guverneri Teksasa i Floride počeli autobusima da prevoze migrante u gradove pod kontrolom demokrata. „Ovo ne bi trebalo da se dešava Njujorku, Čikagu, Los Anđelesu i drugim velikim severnim gradovima“, rekao je Adams. „I zaista, to ne bi trebalo da se dešava El Pasu ili Braunsvilu u Teksasu. Nijedan grad ne bi trebalo da nosi ovaj teret. Ovo je nacionalni problem i potrebno mu je nacionalno rešenje.”

Osećajući pritisak svojih birača, Adams je poslednjih nedelja eskalirao kritiku Bajdenove administracije usred sve veće borbe da se prilagodi ilegalnim vanzemaljcima koji ulaze u njegov grad. Roditelji su se u utorak pobunili zbog gradskog plana da smesti stotine migranata u školske fiskulturne sale nakon što su ostali bez prostora na drugim mestima. Veterani beskućnici su navodno izbačeni iz hotela u severnom delu Njujorka, gde su dobili privremeno sklonište, kako bi napravili mesta za ilegalne imigrante koji su prevezeni autobusima iz Njujorka.

Adams je navodno isključen iz Bajdenovog tima za reizbornu kampanju kako bi ga kaznio zbog navodne nelojalnosti. Gradonačelnik je ranije ove godine najavio da će služiti u savetodavnom timu za nacionalno vođstvo kampanje, ali kada je zvanična lista članova grupe objavljena prošle nedelje, Adams je prekinut.

„Ovo je pogodak za Bajdenov tim“, rekao je politički konsultant Hank Sheinkopf za Nev Iork Post. „Poruka je: Ne kritikujte aktuelnog demokratskog predsednika i ne kritikujte prvu crnku potpredsednicu. Svaka kritika demokrata koji ide ka reizboru smatra se izdajom.”

Adams nije bio sam u alarmu zbog imigracione krize. Guvernerka Njujorka Keti Hočul zatražila je od Bajdenove administracije da finansira pomoć i pristup federalnim objektima, kao što su vojne baze, za smeštaj ilegalnih stranaca. „Počećete da viđate ljude koji žive u šatorima ne samo na granici, već i na ulicama Njujorka i širom države Njujork jer smo došli do tačke preloma“, rekla je ona u ponedeljak u intervjuu za MSNBC.