Britanija i Holandija će predvoditi „koaliciju lovaca“ koja će Ukrajini obezbediti F-16

Britanija i Holandija će predvoditi „koaliciju lovaca“ koja će Ukrajini obezbediti F-16

Premijeri Velike Britanije i Holandije, nakon sastanka u utorak na marginama samita Saveta Evrope u Rejkjaviku, dogovorili su se da promovišu stvaranje međunarodne koalicije za jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine, navodi se u saopštenju kabineta britanskog premijera objavljenom u utorak, prenosi „Evropska istina”.

Prema saopštenju Dauning strita, Riši Sunak i Mark Rute su se složili da „rade na izgradnji međunarodne koalicije za obezbeđivanje borbenog vazduhoplovstva i sredstava Ukrajini, pružajući podršku u svemu, od obuke do kupovine borbenih aviona F-16“.

Britanski premijer je takođe naglasio da Ukrajina treba da postane članica Severnoatlantske alijanse, a sa holandskim kolegom je razgovarao o pružanju dugoročne bezbednosne pomoći Kijevu „kako bi se osiguralo da oni (Ukrajinci – prim. aut.) budu u stanju da ih odvrate. napadi u budućnosti“.

U večernjem obraćanju u utorak, predsednik Volodimir Zelenski je takođe najavio da su Britanija i Holandija, kao i Francuska, pristupile takozvanoj koaliciji borbenih aviona. „Dobar početak koalicije! Hvala svima!“ – rekao je šef države, ne navodeći druge detalje.

15. maja se saznalo da je Britanija pristala da na leto počne obuku ukrajinskih pilota i da već radi sa drugim zemljama na mogućem snabdevanju Ukrajini borbenih aviona F-16.

Osim toga, francuski predsednik Emanuel Makron je posle sastanka sa predsednikom Vladimirom Zelenskim proglasio „otvorena vrata“ za obuku pilota iz Ukrajine, ne precizirajući detalje.