EU je pozvala Tursku da odgovori na komentare posmatrača o izborima

EU je pozvala Tursku da odgovori na komentare posmatrača o izborima

Evropska unija je, nakon izveštaja međunarodnih posmatrača o atmosferi parlamentarnih i predsedničkih izbora u Turskoj, pozvala vlasti te zemlje da obrate pažnju na primedbe iznete u njemu.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovu zajedničku izjavu dali su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Vargei.

EU je pozdravila visok odziv na turskim izborima kao znak želje turskih građana da ostvare svoje pravo glasa.

„Uzeli smo u obzir prethodne zaključke Međunarodne izborne posmatračke misije OEBS-a i Saveta Evrope i pozivamo turske vlasti da odgovore na identifikovane probleme. EU pridaje najveći značaj potrebi da izbori budu transparentni. , inkluzivno, sa jednakim uslovima, a njihovi rezultati ulivaju poverenje“, rekli su zvaničnici.

Kao što znate, Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999. godine, ali se već duže vreme kreće u suprotnom smeru i njeno pristupanje Evropskoj uniji se smatra krajnje malo verovatnim.

Podsetimo, posmatrači u izveštaju zaključuju da su izbore u Turskoj obeležile neopravdane prednosti za predstavnike aktuelne vlasti i pritisak na protivnike vlasti, ali su generalno bili konkurentni.

Prvi krug predsedničkih izbora nije odredio pobednika. Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i zajednički opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu takmičiće se u drugom krugu 28. maja.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganov blok je bio na prvom mestu.

Za detalje o izborima u Turskoj pogledajte video blog EuroPravda, ili pročitajte članak: Erdogan je na korak od poraza: kako pobeda opozicije može da promeni Tursku.