U Litvaniji žele da regulišu kretanje električnih skutera

U Litvaniji žele da regulišu kretanje električnih skutera

Seima Litvanije je u utorak preduzela prvi korak da reguliše kretanje električnih skutera na putevima, odobrivši u prvom čitanju izmene zakona o bezbednosti na putevima.

Izmene i dopune Zakona o saobraćaju na putevima nude zakonsku definiciju električnog skutera, zabranjujući da njime upravljaju osobe mlađe od 16 godina i zahtevajući od vozača da nosi reflektujući prsluk i stavi svetla na skuter.

Zakonodavci predlažu i da se zabrani kretanje električnih skutera trotoarom i dozvoli kretanje samo biciklističkim stazama na kojima se nalaze na kolovozu. Vozačima ovih vozila biće zabranjen prevoz putnika; pored toga, od njih će se u većini slučajeva zahtevati da nose šlem.

Predlozi zakona o bezbednosti na putevima u Litvaniji sadrže i druga ograničenja za električne skutere, posebno maksimalnu brzinu. Za prekršaje se nudi administrativna odgovornost – od 20 do 200 evra.

Prema podacima litvanske službe saobraćajne policije, 2022. godine 223 osobe su povređene u nesrećama u kojima su učestvovali električni skuteri.

Istraživanje iz 2021. koje je naručila litvanska uprava za bezbednost u saobraćaju pokazalo je da polovina ispitanika koristi električni skuter najmanje jednom nedeljno, a 17% je reklo da često ili često dolazi u potencijalno opasne situacije.

Kako je saopšteno, Ministarstvo saobraćaja Finske pripremilo je predloge za strožija pravila za korisnike električnih skutera kako bi se smanjili rizici i neprijatnosti koje mogu izazvati neoprezno ponašanje pojedinih vozača.