Ruska Duma je osudila Konvenciju o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Ruska Duma je osudila Konvenciju o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Državna duma Ruske Federacije glasala je za nacrt zakona o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Učešće Rusije u sporazumu suspendovano je u julu 2007. dekretom predsednika Vladimira Putina, a 29. novembra 2007. usvojen je odgovarajući zakon.

Leonid Slucki, šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove, rekao je da ugovor dugo postoji samo na papiru i da će njegovo otkazivanje ojačati bezbednost Rusije.

On je podsetio da je „Rusija suspendovala svoje učešće u ugovoru još 2007. godine zbog licemernog stava NATO bloka, čije zemlje nikada nisu ratifikovale adaptiranu verziju Ugovora”. Sa praktične tačke gledišta, Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi dugo postoji samo na papiru“, primetio je šef komiteta.

Sa svoje strane, predsednik komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov rekao je u utorak da je otkazivanje sporazuma „naš signal Zapadu da ni Sjedinjene Države ni zemlje NATO-a više nisu pregovarački partneri čiji stav zauzimamo račun.“

Putin je prošle nedelje podneo Državnoj dumi predlog zakona o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisalo je 19. novembra 1990. godine u Parizu 16 država NATO-a (Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Grčka, Danska, Island, Španija, Italija, Kanada, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, SAD, Turske i Francuske) i šest država Varšavskog pakta (Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija, SSSR i Čehoslovačka) i stupio je na snagu 9. novembra 1992. godine.

Sporazumom su utvrđene kvote za količinu vojne opreme koju zemlje potpisnice mogu imati, uključujući tenkove, artiljeriju, helikoptere i avione.