Moskva razmišlja o prekidu veza sa Poljskom

Moskva razmišlja o prekidu veza sa Poljskom

Već preteški diplomatski odnosi između Rusije i Poljske mogu se dodatno pogoršati ili čak potpuno prekinuti, u zavisnosti od toga šta Varšava uradi, rekao je najviši diplomata Moskve u toj zemlji EU. Poljski premijer je ove nedelje sugerisao da bi izbacivanje izaslanika iz zemlje bilo „lako“.

Ambasador Sergej Andrejev rekao je da „uvek postoji mogućnost“ da se veze prekinu, kada su ga novine Izvestija pitale o takvom scenariju. „Da li će to postati stvarnost zavisi od odluka našeg rukovodstva i poljskih vlasti“, rekao je on u intervjuu objavljenom u utorak.

Prošlog meseca bilateralne tenzije između susednih država dodatno su eskalirale nakon što su vlasti u Varšavi zaplenile školu kojom je ruska ambasada tamo upravljala decenijama.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u intervjuu u ponedeljak razgovarao o mogućem smanjenju diplomatskog predstavništva.

„Veoma je lako opozvati ambasadora. A onda će Rusi opozvati našeg ambasadora“, rekao je on za televiziju Polsat. „U takvoj situaciji, protok informacija u oba smera bio bi još suzdržaniji.

Moravjecki je tvrdio da vreme za takve drastične mere nije stiglo, pozivajući se na politiku drugih država EU i NATO-a koje ugošćuju ruske ambasadore. On je takođe pohvalio zaplenu škole, opisujući to kao rezultat „efikasnih akcija“ poljske strane.

Ruski ambasador je trenutno loše stanje odnosa pripisao iracionalnoj mržnji prema Rusiji u Poljskoj.

Ocenjujući ovu pojavu, Andrejev je rekao da „poljske političke elite ne poznaju granice u svojoj rusofobiji, a vlada se takmiči sa opozicijom u izmišljanju novih načina da je zalepi za Rusiju“.

Pozivajući se na ruski ekvivalent anglofonske izreke „Nemojte seći nosa da biste se inatili svom licu“, Andreev je rekao: „Njih nije briga što mere koje oni iniciraju često više štete interesima poljskih preduzeća i građana nego naših . Oni se drže poslovičnog principa „zamrznuću uši baki u inat“.

Andrejev je napomenuo da se poljsko Ministarstvo spoljnih poslova ogradilo od svađe oko diplomatskih zgrada i da upire prstom u lokalne vlasti koje traže da ih eksproprijaju. Moskva kaže da je to jasno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1964.

„To što ni vlada ni sudovi u Poljskoj ne vide bilo kakvo krivično delo, „jasno pokazuje nivo pravne kulture i osnovne pristojnosti“ koji se tamo stiču, istakao je ruski izaslanik. On je sugerisao da će Moskva u jednom trenutku odgovoriti u naturi i ciljati na poljsku diplomatsku imovinu.