U požaru u novozelandskom hostelu poginulo najmanje 6 ljudi

U požaru u novozelandskom hostelu poginulo najmanje 6 ljudi

U požaru koji je zahvatio hostel u glavnom gradu Novog Zelanda tokom noći, poginulo je najmanje šest ljudi, a ostali su prisiljeni da pobegnu iz četvorospratnice u pidžamama u onome što je šef vatrogasaca u utorak nazvao svojom „najgorom noćnom morom“.

Šest tela je pronađeno, ali još uvek nisu pretreseni svi delovi zgrade jer se krov na poslednjem spratu srušio, što je oborilo ruševine i učinilo to područje nebezbednim, rekao je Brus Stabs, kontrolor incidenta za vatrogasnu i hitnu pomoć Novog Zelanda.

Zvaničnici su rekli da su 52 osobe izašle iz zgrade žive, ali da i dalje pokušavaju da pronađu druge.

Stanovnik Loafers Lodgea Tala Sili rekao je za novinsku agenciju RNZ da je video dim kako mu se širi ispod vrata i otvorio ih i otkrio da je u hodniku mrkli mrak.

„Bio sam na poslednjem spratu i nisam mogao da prođem kroz hodnik jer je bilo previše dima, pa sam skočio kroz prozor“, rekao je Sili.

Rekao je da je pao na krov dva sprata niže.

„Bilo je jednostavno zastrašujuće, bilo je zaista strašno, ali znao sam da moram da skočim kroz prozor ili da samo zapalim u zgradi“, rekao je Sili za RNZ. Rekao je da su ga sa krova spasili bolničari i zbrinuli ga od uganuća skočnog zgloba.

Hostel ima 92 sobe i ima bilborde na jednoj strani. Tamne mrlje od dima proširile su se na spoljašnje zidove na gornjem spratu zgrade u industrijskoj zoni u blizini regionalne bolnice Velington.

Vatrogasci su pozvani u hostel oko 12.30 časova. Zvaničnici hitne pomoći rekli su da zgrada nema prskalice za požar, za koje je premijer Kris Hipkins rekao da nije potrebno u građevinskom zakonu Novog Zelanda za starije zgrade koje bi morale da se rekonstruišu.

Policija je saopštila da uzrok požara još nije poznat, ali da ne veruju da je namerno zapaljen. Policijski inspektor Dion Benet rekao je da je plan da se otpočne temeljna istraga u sredu nakon što su im vatrogasne službe predale pristup zgradi.

Australijski premijer Entoni Albanez rekao je novinarima da je razgovarao sa Hipkinsom i ponudio pomoć Australije.

„Ovo je užasna ljudska tragedija“, rekao je Albanese. „Izrazio sam saučešće u ime Australije našim prijateljima na Novom Zelandu u ovom veoma teškom trenutku.“

Više ljudi poginulo u požaru u novozelandskom hostelu