Japan planira da ponudi Ukrajini nove tehnologije za posleratnu obnovu

Japan planira da ponudi Ukrajini nove tehnologije za posleratnu obnovu

Japanska vlada planira da pozove predstavnike ukrajinske vlade da podele tehnologije koje će pomoći obnovi zemlje nakon razaranja izazvanog ratom, preneo je NHK.

Plan dolazi uoči samita Grupe sedam zemalja koji je zakazan za petak u Hirošimi. Pitanja o kojima se očekuje razgovor uključuju oporavak i rekonstrukciju ukrajinske socijalne i ekonomske infrastrukture oštećene ruskom invazijom.

Japanski premijer Fumio Kišida kaže da želi da iskoristi samit kao priliku da potvrdi nepokolebljivu solidarnost nacija G7 sa Ukrajinom.

„Japan se nada da će podržati svoje napore za obnovu tako što će pozvati zvaničnike da pregledaju različite metode, kao što su efikasni načini za uklanjanje ostataka i znanja za jačanje elektroenergetskog sistema“, rekao je on.

Čini se da japanska vlada želi da postavi temelje za održavanje diskusija na samitu i pokaže svoju spremnost da podrži Ukrajinu.

Kako je ranije saopšteno, u okviru Programa hitnog oporavka koji se sprovodi u skladu sa Ugovorom o grantu između Vlade Ukrajine i Japanske agencije za međunarodnu saradnju, NEC Ukrenergo će biti prebačena oprema za trafostanice u vrednosti od 5,135 milijardi jena.