Lider kolumbijskih pobunjenika kaže da su mirovni pregovori „na pauzi“

Lider kolumbijskih pobunjenika kaže da su mirovni pregovori „na pauzi“

Lider kolumbijskih pobunjenika Pablo Beltran izjavio je u ponedeljak da su mirovni pregovori između njegove Nacionalnooslobodilačke armije i vlade stavljeni „na pauzu” zbog primedbi predsednika Gustava Petra prošle nedelje, piše AP.

Petro je postavio pitanje da li članovi delegacije pobunjeničke grupe na Kubi mogu efikasno da kontrolišu akcije svojih komandanata na bojnom polju. On je takođe rekao da mlađi lideri grupe, poznate kao ELN, nisu motivisani političkim ciljevima, već profitom od trgovine drogom.

U intervjuu koji je na Jutjubu objavio komunikacioni tim ELN-a, Beltran je rekao da će delegacije obe strane morati da se sastanu kako bi „proučile“ komentare kolumbijskog predsednika pre nego što se nastavi da se raspravlja o pitanjima kao što su prekid vatre i šeme ruralnog razvoja. Pregovori su počeli u novembru i do sada nisu uspeli da dovedu do većeg pomaka.

ELN je prepoznata kao „naoružana pobunjenička grupa“ od strane kolumbijske vlade tokom poslednje runde pregovora koja je održana u Meksiku, što joj omogućava da traži promene politike u mirovnim pregovorima umesto da samo pregovara o smanjenim kaznama za svoje zločine. Beltran je tvrdio da Petrovi nedavni komentari dovode u opasnost njen status „političke organizacije“.

„Ako oni govore jedno u pregovorima, dok predsednik govori drugo, osećamo se kao da smo zaglavljeni u sredini“, rekao je Beltran. „Zato tražimo objašnjenje.“

Tokom govora vojnim oficirima u petak, Petro je opisao članove mirovne delegacije ELN-a kao „starije“ lidere koji su bili zainteresovani da razgovaraju o političkim promenama. Ali on je postavio pitanje da li mlađi komandanti ELN-a koji predvode trupe na terenu imaju iste ciljeve.

„Mogu da koriste iste transparente“, rekao je Petro. „Ali ono što ih motiviše je (profit od) nezakonite ekonomije. Petro je dodao da su stariji lideri poput Beltrana bili „voljni da sednu i razgovaraju. Ali da li su oni zaista glavni?“

ELN su 1960-ih osnovali sindikalni lideri, studenti i sveštenici inspirisani kubanskom revolucijom. To je najveća preostala pobunjenička grupa u Kolumbiji i sa kojom je prethodnim kolumbijskim vladama bilo teško pregovarati.

Vlada Kolumbije je 2016. godine potpisala mirovni sporazum sa većom grupom FARC koji je okončao pet decenija sukoba u kojem je ubijeno oko 260.000 ljudi. Ali nasilje je nastavilo da utiče na ruralne džepove zemlje u kojoj se ELN bori protiv Zalivskog klana i FARC-ovih grupa za kontrolu ruta trgovine drogom i drugih resursa.

Petro je tokom svoje predsedničke kampanje obećao da će tražiti mirovne sporazume sa svim glavnim oružanim grupama Kolumbije uvođenjem strategije koju je opisao kao „potpuni mir“.

Ali prekid vatre između kolumbijske vlade i Zalivskog klana je prekinut u martu, dok su pregovori sa grupama FARC-a još u preliminarnoj fazi.