Stručnjaci kažu da još nije vreme za skidanje maski u zdravstvenim ustanovama

Stručnjaci kažu da još nije vreme za skidanje maski u zdravstvenim ustanovama

Novi komentar stručnjaka za zarazne bolesti sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džordž Vašington i Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) kaže da bi zbog bezbednosti pacijenata trebalo da se maskiranje nastavi u zdravstvenim ustanovama. Ova poruka je u suprotnosti sa nedavnim komentarom autora iz osam američkih institucija koji sugerišu da je vreme za univerzalno maskiranje prošlo. Komentar je objavljen u Annals of Internal Medicine.

Maskiranje je bilo kontroverzna strategija ublažavanja tokom pandemije COVID-19 jer nedostaju visokokvalitetni dokazi o efikasnosti i zato što je tema postala veoma politizovana. Bez obzira na to, iskustvo iz stvarnog sveta pokazuje efikasnost nošenja maski u kliničkim okruženjima gde podaci pokazuju da je prenos od pacijenta do osoblja i od osoblja do patenta, kada su oboje maskirani, neuobičajen. Pošto zdravstveno osoblje izveštava da je primorano da se pojavi na poslu čak i kada su i sami bolesni, argument u prilog nošenja maski postaje još ubedljiviji.

Oni bez simptoma takođe mogu preneti respiratorne viruse, posebno SARS-CoV-2. Iako je soj omikrona bio blaži, infekcija bi i dalje mogla da izazove tešku ili po život opasnu bolest ili produženu bolest ako se prenese na rizične pacijente, kao što su starije osobe ili osobe sa oslabljenim imunitetom. Sa rizicima koji se još uvek naziru, sada nije vreme za skidanje maski u zdravstvenom okruženju. Umesto toga, autori se snažno zalažu za nastavak upotrebe maski za prevenciju infekcije.