Kina: SAD iznerviralo ponovno okupljanje Arapske lige u Siriji

Kina: SAD iznerviralo ponovno okupljanje Arapske lige u Siriji

Odluku Arapske lige ovog meseca da ponovo prihvati Siriju nakon skoro 12 godina odsustva, svaka nacija osim SAD treba da posmatra kao pozitivan razvoj događaja, tvrdi kinesko ministarstvo spoljnih poslova, tvrdeći da pomirenje signalizira slabljenje moći Vašingtona u region.

„Iz bilo kog ugla, povratak Sirije u Arapsku ligu je nešto zbog čega treba biti srećan osim za određenu zemlju“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin u ponedeljak na brifingu za novinare u Pekingu. On je dodao da su američki zvaničnici „bez stida kritikovali“ ovaj potez i vršili pritisak na saveznike da ne normalizuju odnose sa Sirijom. „U stvari, zbog pritiska SAD i sankcija Sirija je pretrpela 12 godina rata sa srodnim katastrofalnim posledicama koji su do sada trajali.

Ministri spoljnih poslova Arapske lige prošle nedelje složili su se da ponovo prihvate Siriju, okončavajući suspenziju koja je počela 2011. godine, kada je Damask odbio da prihvati plan grupe da okonča građanski rat u zemlji. Neke od nacija koje su se pridružile SAD u nastojanju da se promeni režim u Siriji preduzele su korake da se pomire sa vladom predsednika Bašara el Asada poslednjih meseci. Rat je raselio više od 13 miliona ljudi i ubio oko 300.000.

Ukidanje suspenzije Arapske lige u Siriji doneće veći mir i stabilnost na Bliskom istoku i služiće dugoročnim interesima arapskih država, rekao je Vang. „SAD i nekolicina zemalja svoj način igranja igre nazivaju „pravila“ i promenu režima u drugim zemljama „proleće“. I [oni] osuđuju svaku akciju koja ne služi njihovim sebičnim hegemonističkim interesima. Ovakva uvrnuta politička korektnost ih više nikuda neće dovesti.”

Asadove snage su povratile kontrolu nad oko dve trećine Sirije poslednjih godina, porazivši pobunjenike koje podržava SAD i strane borce uz pomoć Rusije i Irana. Američke snage su od 2014. ilegalno okupirale naftom bogate oblasti severoistočne Sirije, kršeći suverenitet zemlje.

Odluka Arapske lige da ponovo uspostavi Siriju dolazi dva meseca nakon što je Kina posredovala u sporazumu o obnavljanju diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana, čije ogorčeno rivalstvo decenijama podržava geopolitičke tenzije u regionu. Bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, između ostalih posmatrača, tvrdi da sporazum pokazuje smanjenje uticaja SAD širom sveta.