Bivši radnik američkog konzulata optužen za izdaju

Bivši radnik američkog konzulata optužen za izdaju

Bivši radnik američke diplomatske misije na ruskom dalekom istoku uhapšen je i optužen za izdaju, javili su u ponedeljak ruski mediji pozivajući se na Federalnu službu bezbednosti (FSB). Robertu Šonovu preti kazna do osam godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Šonov je uhapšen tokom operacije FSB-a u Vladivostoku, ali nije jasno kada tačno. Od ponedeljka se nalazi u zatvoru Lefortovo u Moskvi, gde će biti zadržan 90 dana do stupanja pred sud koji još nije zakazano.

Šonov, 62, optužen je za kršenje člana 275.1 ruskog krivičnog zakona, zbog navodne „poverljive saradnje“ sa stranom vladom ili organizacijom.

Američka ambasada u Moskvi rekla je novinarima da je upoznata sa izveštajima da je Šonov uhapšen, ali da „u ovom trenutku nema više šta da podeli“.

Na pitanje o hapšenju Šonova u ponedeljak, Stejt department i Bela kuća rekli su da su videli izveštaje, ali da će se uzdržati od komentara dok ne budu imali vremena da saznaju više.

Nije bilo jasno šta je Šonov radio za konzulat u Vladivostoku, koji je zatvoren 2020. zajedno sa još jednom ispostavom u Jekaterinburgu. Taj potez bio je deo niza sankcija koje su Moskva i Vašington sproveli od 2016, kada su SAD optužile Rusiju za mešanje u izbore. Nijedan dokaz za takvo mešanje nikada nije predstavljen.