Ukrajina: Rusija se pretvara da pati od dogovora o žitu, dok u stvari udvostručuje izvoz žitarica

Ukrajina: Rusija se pretvara da pati od dogovora o žitu, dok u stvari udvostručuje izvoz žitarica

Ruska Federacija ucenjuje svet remećenjem Crnomorske inicijative za žito i pretvarajući se da pati od njenog delovanja, dok se, u stvari, izvoz žitarica iz Ruske Federacije udvostručio, rekao je stalni predstavnik Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama Sergej Kislica na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak, preneo je Ukrinform.

„Odvratno je da se Rusija i dalje pretvara da je na strani koja gubi dogovor. Neću ni da podsećam Savet na nemoralnost ovakvih pritužbi države agresora, koja je bila i ostala jedina pretnja za isporuku hrane u Crnom“. More“, rekao je Kislica, napominjući da se ruski izvoz pšenice u periodu januar-februar 2023. skoro udvostručio na godišnjem nivou.

„Zbog toga smatramo da su ove spekulacije pokušaj da se zabele ruske namerne prakse za naoružanje zaliha hrane i pozivamo međunarodnu zajednicu da da odlučan odgovor“, dodao je on.

Stalni ambasador je napomenuo da Rusija na svaki mogući način sprečava transport ukrajinskog žita morskim putem.

Od 1. maja stopa inspekcija je pala na prosečno 2,9 inspekcija dnevno, u poređenju sa 6,6 u periodu avgust 2022 – april 2023.

„U aprilu smo mogli da izvezemo kroz koridor žita manje od 3 miliona tona, što je samo polovina naših poljoprivrednih izvoznih kapaciteta“, rekao je Kislica.

On je članovima Saveta bezbednosti rekao da je datum 18. maj, na koji je proširen žitni sporazum, određen samo zbog stava Rusije.

Inicijativa za crnomorsko žito ne završava se ove nedelje, objasnio je on, dodajući da je istovremeno ova nedelja krajnji rok za ruske ucene.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak raspravljao o humanitarnoj situaciji u Ukrajini izazvanoj ruskim ratom.