Italija upozorava na novi migracioni talas ka Evropi

Italija upozorava na novi migracioni talas ka Evropi

Potencijalni krah sporazuma o žitu uz posredovanje UN i Turske kojim bi se deblokirao ukrajinski poljoprivredni izvoz preko Crnog mora mogao bi da izazove novi tok migranata koji beže u Evropu, upozorio je zamenik premijera Italije Antonio Tajani u intervjuu objavljenom u ponedeljak.

Obraćajući se italijanskom dnevniku il Mesađero, kada su ga zamolili da iznese svoje mišljenje o tome šta bi se moglo dogoditi ako se značajan sporazum raspadne, Tajani je odgovorio da je to „scenario koji ne želimo da razmatramo“.

„U pitanju su životi miliona ljudi u siromaštvu. Kriza bi nastala u zemljama centralne i subsaharske Afrike koja, zajedno sa ratom u Sudanu, rizikuje da aktivira veoma opasnu migracionu spiralu“, rekao je on.

Ukoliko se dozvoli da ugovor o žitu propadne, to bi izazvalo krizu sa hranom u ugroženim zemljama, što bi izazvalo novi migracioni tok, predvideo je potpredsednik i dodao da je Italija učinila nekoliko koraka da spreči takav ishod.

Tajani je rekao da je i sam ponovio UN da sporazum „mora ostati živ“, dok je Rim jasno stavio do znanja ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da je održavanje sporazuma o žitu jedan od njegovih prioriteta.

„Verujemo u nezavisno posredovanje Turske“ po tom pitanju, dodao je on.

Prvobitno zaključen u julu 2022. godine, sporazum o žitu omogućava Ukrajini da transportuje poljoprivredne proizvode preko Crnog mora u zamenu za rusko žito i đubriva za nesmetan pristup globalnim tržištima.

Međutim, ruski zvaničnici su se u više navrata žalili da dok se sprovodi deo sporazuma koji utire put ukrajinskom izvozu žitarica, sankcije Zapada ometaju isporuke ruske poljoprivredne robe.

Uprkos tim problemima, Rusija se u martu složila da produži sporazum za 60 dana, čime je rok istekao 18. maj. Kako se rok približava, zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Veršinjin nedavno je upozorio da bi sporazum mogao da prestane ako UN ne omoguće izvoz ruskog žitarica i đubriva.

U ponedeljak, vršilac dužnosti ukrajinskog ministra agrarne politike Olga Trofimceva priznala je da Kijev ne može da isključi mogućnost okončanja sporazuma 18. maja, dodajući da za ovu nedelju nisu planirani dodatni razgovori.