Sud proglasio norveškog oficira krivim za sudar ratnog broda

Sud proglasio norveškog oficira krivim za sudar ratnog broda

Oficir norveške mornarice koji je komandovao fregatom kada se sudario sa tankerom za naftu i potonuo dok se vraćao sa najvećih NATO vežbi od završetka Hladnog rata proglašen je krivim za nemar od strane okružnog suda.

Neidentifikovani oficir osuđen je u ponedeljak u Hordalandu zbog incidenta u novembru 2018, koji je ostavio norveški vojni brod KNM Helge Ingstad ​​na dnu mora. Navodno je osuđen na 60 dana uslovne kazne.

Fregata vredna 500 miliona dolara sudarila se sa tankerom Sola TS u blizini naftnog terminala Sture severno od Bergena, napravivši rupu na boku ratnog broda i prinudivši evakuaciju 137 članova posade pre nego što je potonuo. Tanker pod malteškom zastavom pretrpeo je samo neznatno oštećenje, dok je mornarički brod rashodovan jer bi bio preskup za popravku.

Tužioci su za nesreću okrivili grešku u navigaciji. 33-godišnji dežurni, koji je navodno bio na svom radnom mestu samo osam minuta kada se nesreća dogodila, bila je jedina osoba koja je krivično optužena zbog incidenta. Iako je priznao da je napravio greške, tvrdio je da nije fer smatrati ga isključivo odgovornim za olupinu jer su greške načinili i posada tankera i kontrolori pomorskog saobraćaja.

Norveški odbor za istragu nesreća utvrdio je u svojoj preliminarnoj istrazi sudara 2019. da je tim fregate od sedam ljudi za most snosio značajan deo krivice. Posada Helge Ingstada je pogrešno verovala da je tanker fiksni objekat sve do neposredno pre pada i nije se trudila da promeni kurs dok nije bilo prekasno, uprkos upozorenjima Sola TS. Tvitt Navigation Ltd., vlasnik tankera, pristao je prošle godine da plati norveškoj vladi 235 miliona kruna (22,2 miliona dolara) za njenu ulogu u nesreći.

Helge Ingstad ​​se vraćao sa NATO vežbe Trident Juncture, čiji je domaćin bila Norveška i u kojoj je učestvovala 31 država, u vreme incidenta. Trident Juncture je reklamiran kao najveće vežbe vojne alijanse od raspada Sovjetskog Saveza i trebalo je da pokaže odlučnost i sposobnosti NATO-a usred percipirane ruske agresije na severnim morima. U njemu je učestvovalo 50.000 vojnika, 65 plovila, 250 aviona i oko 10.000 vozila.