Misteriozni potresi u Danskoj izazvani akustičnim talasima iz nepoznatog izvora

Misteriozni potresi u Danskoj izazvani akustičnim talasima iz nepoznatog izvora

Serija manjih potresa zabeleženih na danskom baltičkom ostrvu Bornholm u subotu je zbunila naučnike, koji sada kažu da su ih izazvali „talasi akustičnog pritiska iz nepoznatog izvora“.

U početku se mislilo da su potresi izazvani zemljotresima. Zatim su seizmolozi teoretizirali da su nastale od kontrolisanih eksplozija u Poljskoj, više od 140 kilometara južno.

U ponedeljak je Geološki zavod Danske i Grenlanda, zvanično telo koje nadgleda podzemlje, saopštilo da potresi „nisu izazvani zemljotresima, već talasima pritiska usled događaja u atmosferi“. Međutim, oni su došli iz „nepoznatog izvora“.

„Seizmolozi mogu da saopšte da je malo verovatno da potresi potiču od kontrolisane eksplozije u Poljskoj, koja je izvedena neposredno pre prvih izveštaja o podrhtavanju na Bornholmu“, navodi telo poznato kao GEUS u saopštenju.

U subotu, GEUS je saopštio da je dobio „više od 60“ saveta od ljudi na Bornholmu da su „potresi nalik zemljotresu“—opisani kao duboko tutnjanje, drhtanje i zveckanje, promena pritiska u uhu—prijavljeni popodne na Bornholmu. .

Niko nije povređen. Policija je saopštila da su i njih kontaktirali građani u vezi potresa na istočnom delu ostrva. Danski mediji javili su da je podrhtavanje izazvalo pukotinu u zidu jedne kuće.

GEUS je saopštio da su seizmički potresi izmereni jačine 2,3 stepena.

Poljske vlasti su saopštile da je tokom vežbe Anakonda23 u Ustki, na severu Poljske, bilo intenzivnih aktivnosti, uključujući mlazne lovce i bojevo ispaljivanje artiljerijske municije.

GEUS, nezavisna istraživačka i savetodavna institucija u okviru danskog Ministarstva za klimu, energiju i komunalne usluge, saopštila je da ima dva seizmografa na Bornholmu koji prikupljaju podatke 24 sata dnevno.

Bornholm, dom za skoro 40.000 ljudi, je stenovito ostrvo u Baltičkom moru, južno od Švedske, severoistočno od Nemačke i severno od Poljske.