Kako razgovor sa malom decom podstiče rani razvoj mozga

Kako razgovor sa malom decom podstiče rani razvoj mozga

Razgovor sa malom decom pomaže u oblikovanju njihovog mozga u razvoju, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Istočne Anglije.

Istraživači su snimili hiljade sati jezičkih podataka beba i mališana koji su nosili male uređaje za snimanje.

Takođe su izvršili MRI skeniranje kako bi proučili strukturu njihovog mozga u razvoju, posebno posmatrajući supstancu zvanu mijelin.

Otkrili su da deca od dve i po godine koja su čula više govora u svom svakodnevnom okruženju imaju više mijelina u delovima mozga koji su povezani sa jezikom.

Tim kaže da će ovo verovatno podržati sofisticiraniju obradu jezika.

Vodeći istraživač, prof. Džon Spenser, sa Psihološke škole UEA, rekao je: „Znamo da se dečji mozak veoma brzo razvija u prve dve godine života, sa zapreminom mozga oko 80 odsto od mozga odrasle osobe do druge godine.

„Mijelin se sastoji od proteina i masnih supstanci i formira izolacioni sloj oko nerava u mozgu. On čini moždane signale efikasnijim.

„Zamislite da imate crevo sa puno rupa u njemu. Mijelin je kao da omotate crevo sa selotejp trakom — izoluje nervna vlakna, prenoseći više ‘signala’ iz jednog područja mozga u drugo.

„Želeli smo da saznamo više o tome kako je ova supstanca uključena u rani razvoj mozga i posebno da li razgovor sa malom decom povećava proizvodnju mijelina.“

Tim je proučavao podatke od 163 bebe i male dece, koji su nosili male uređaje za snimanje do 16 sati dnevno tokom tri dana.

Ovi uređaji su snimili ukupno 6.208 sati jezičkih podataka — uključujući govor odraslih, razgovore i reči koje su sama deca izgovorila.

Da bi izmerili strukturu mozga, istraživači su čekali da bebe zaspu, a zatim ih pažljivo stavili u MRI skener kako bi izmerili mijelin mozga dok dete spava.

Profesor Spenser je rekao: „Ono što smo otkrili je da su mališani koji su čuli više govora u svom svakodnevnom okruženju, takođe imali više mijelina, što će verovatno podržati sofisticiraniju obradu jezika.

„Drugim rečima – razgovor sa svojom decom je veoma važan u ranom razvoju jer pomaže u oblikovanju mozga.

Studija je jedna od prvih koja je pokazala da je unos jezika povezan sa strukturom mozga u ranom razvoju.

Profesor Spenser je rekao: „Prethodni rad je pokazao sličnu povezanost kod dece od četiri do šest godina, ali naši nalazi potiču ovu povezanost mnogo ranije u razvoju. Zaista, čak smo pronašli povezanost između unosa jezika i strukture mozga kod šestomesečne bebe. .

„U tom uzrastu, izgleda da bi unos jezika mogao pomoći u odlaganju mijelinizacije, što bi možda olakšalo rast mozga u područjima mozga vezanim za jezik.

„Iako ima još mnogo toga da se nauči o ovim procesima, poruka negovateljima je jasna — razgovarajte sa svojom bebom, svojim mališanom, svojim detetom. Ne samo da slušaju, već i vaš jezički unos bukvalno oblikuje njihov mozak.“

Ovo istraživanje je vodio Univerzitet Istočne Anglije u saradnji sa Univerzitetom Duram, Univerzitetom u Kembridžu, Univerzitetom u Ajovi (SAD), Univerzitetom Braun (SAD), Medicinskim centrom Univerziteta Lajden (Nemačka) i Univerzitetom Konkordija (Kanada).

„Izlaganje jezika i mijelinizacija mozga u ranom razvoju“ je objavljeno u Journal of Neuroscience i trenutno dostupno na bioRkiv serveru za preprint.