Naučnici pozivaju na praćenje hemijskog zagađenja na Antarktiku

Naučnici pozivaju na praćenje hemijskog zagađenja na Antarktiku

Skeniranje horizonta potreba istraživanja hemijskog zagađenja na Antarktiku pozvalo je konsultativne strane Ugovora o Antarktiku da prošire svoje nacionalne programe praćenja hemikalija na svoje antarktičke istraživačke stanice i teritorije.

Objavljen u The Lancet Planetary Health, dokument Personal Viev koji vodi profesorka Univerziteta Griffith Suzan Bengtson Nesh iz Centra za planetarno zdravlje i sigurnost hrane, naglašava da su nedostajali okviri za praćenje hemijskog zagađenja u regionu Antarktika i Južnog okeana, koji služi kao barometri za planetarnog zdravlja.

UN su 2021. godine objavile globalno hemijsko zagađenje kao deo „trostruke planetarne krize“ (pored klimatskih promena i gubitka biodiverziteta). Skeniranje horizonta je izvršila akciona grupa Naučnog komiteta za istraživanje Antarktika (SCAR)—putevi unosa perzistentnih organskih zagađivača na Antarktik (ImPACT).

Navedene su četiri prioritetne praznine u istraživanju i fasilitaciji istraživanja, sa preporukama za strane potpisnice Ugovora o Antarktiku za stratešku akciju protiv ovih prioriteta. To uključuje:

„Napredna faza ove globalne pretnje zahteva postepenu promenu u načinu na koji se hemikalije regulišu na globalnom nivou“, rekao je profesor Bengtson Neš.

„Kao odgovor, 2022. godine Skupština UN-a za životnu sredinu (UN-EA) se obavezala da će uspostaviti Međuvladin panel za nauku i politiku UN-a za dobro upravljanje hemikalijama i otpadom i prevencijom zagađenja do 2024. godine.

„Predviđeno je da ovo telo služi u istoj ulozi kao i Međuvladin panel za klimatske promene; to jest, da kreatorima politike pruži naučne procene.“

Kao i kod klimatskih promena, hemijsko zagađenje na polovima Zemlje služi kao barometar planetarnog zdravlja, a čvrsti podaci koji potiču iz ovih regiona imaju ključnu ulogu u podršci globalnoj hemijskoj politici, procenama i donošenju odluka.

Profesor Bengtson Neš je rekao da trenutno nedostaju okviri za praćenje zagađenja u regionu Antarktika i Južnog okeana, pri čemu su globalni napori često neutralisani nedostatkom pravnog priznavanja međunarodnih obaveza pojedinačnih strana Ugovora o Antarktiku u regionu.

„Pravovremeni napredak u oblasti hemijskih istraživanja Antarktika zahteva od konsultativnih strana Ugovora o Antarktiku da prevaziđu ono što se od njih zakonski zahteva i da prošire svoje nacionalne programe praćenja hemikalija na svoje antarktičke istraživačke stanice i teritorije“, rekao je profesor Bengtson Neš.

„Holistički dizajnirani hemijski istraživački i programi praćenja, koji obuhvataju ekološke pokretače promena, olakšaće izgradnju novih longitudinalnih skupova podataka koji se mogu koristiti za odgovor na vitalna istraživačka pitanja za zaštitu planetarnog zdravlja.“