Porozni kristali napravljeni od biljnih ekstrakata prečišćavaju vodu od farmaceutskih zagađivača

Porozni kristali napravljeni od biljnih ekstrakata prečišćavaju vodu od farmaceutskih zagađivača

Istraživači sa Univerziteta u Stokholmu razvili su porozne kristale napravljene od ekstrakta nara da bi uhvatili i razgradili farmaceutske molekule koji se nalaze u lokalnim komunalnim otpadnim vodama. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Nature Vater.

Farmaceutska jedinjenja utiču na ljudsko telo da poboljšaju naše zdravlje, ali mogu imati i nenamerne štetne efekte na dobrobit divljih životinja. Zbog toga se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda suočavaju sa izazovom uklanjanja novih organskih zagađivača (EOC) kao što su aktivni farmaceutski sastojci, i stoga su potrebni novi materijali i tehnologije.

Jedna strategija za uklanjanje zagađivača iz vode je korišćenje poroznih materijala koji se ponašaju kao sunđeri. Metalno-organski okviri, takozvani MOF, su vrsta nanoporoznog materijala koji je napravljen od metalnih jona i organskih molekula. Većina MOF-ova je napravljena korišćenjem sintetičkih organskih molekula. Ali sada su istraživači sa Odeljenja za materijale i hemiju životne sredine Univerziteta u Stokholmu uspeli da razviju nove porozne MOF koristeći prirodni molekul koji se nalazi u biljkama – elaginsku kiselinu.

„Elaginska kiselina je jedna od glavnih građevinskih jedinica polifenola koji se javljaju u prirodi poznatih kao tanini, koji su uobičajeni u voću, bobicama, orašastim plodovima i kori drveta. Kombinovanjem elagične kiseline, koja je ekstrahovana iz kore nara ili kore drveta, sa cirkonijumom jona, razvili smo novi visoko porozni MOF koji smo nazvali SU-102“, kaže Erik Svensson Grape, dr. student na Katedri za materijale i hemiju životne sredine.

U cilju testiranja performansi SU-102, voda koja je već bila prečišćena u lokalnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda dalje je tretirana novim MOF-om. Rezultati su pokazali da je SU-102 uklonio mnoge farmaceutske zagađivače koji nisu u potpunosti uklonjeni postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Pored hvatanja farmaceutskih zagađivača, SU-102 je takođe korišćen za razlaganje zagađivača korišćenjem svetlosti u procesu poznatom kao fotodegradacija.

„Ovo je bio veoma uzbudljiv projekat jer smo dobili priliku da radimo direktno sa uzorcima vode iz postrojenja za prečišćavanje, čime bismo pronašli primenu gde bi se naš materijal mogao koristiti za rešavanje veoma hitnog ekološkog pitanja. Nadamo se da će jednog dana SU- 102 će se koristiti u većem obimu, kao i za druge ekološke primene“, kaže Erik Svensson Grape sa Univerziteta u Stokholmu.