Upotreba pametnih telefona raste u gradskim parkovima, ali sve manje u šumama

Upotreba pametnih telefona raste u gradskim parkovima, ali sve manje u šumama

Dok je poseta otvorenom prostoru uobičajeni recept za smanjenje upotrebe ekrana, nova pionirska studija otkriva da vreme na otvorenom ne smanjuje uvek vreme korišćenja pametnog telefona.

Novo istraživanje, koje je pratilo aktivnost pametnih telefona 700 učesnika studije tokom dve godine, otkriva da se aktivnost pametnih telefona učesnika zapravo povećala tokom poseta gradskim parkovima i drugim urbanim zelenim površinama.

Sa porastom upotrebe pametnih telefona širom sveta, studija jasno identifikuje moćan način da se skrati vreme pred ekranom: učesnici koji su posetili rezervate prirode ili šume primetili su značajan pad vremena ispred ekrana tokom prva tri sata, u poređenju sa posetom urbanim lokacijama u istom vremenskom periodu.

Studija, objavljena u časopisu Environment and Behavior, prva je koja pokazuje da mladi odrasli sada provode mnogo više vremena na ekranima svojih pametnih telefona nego u prirodi, kažu istraživači. S obzirom na neuporediv pristup uređajima učesnika, tim je otkrio da mladi odrasli u studiji provode duplo više vremena na svojim pametnim telefonima nego na otvorenom.

„Greentime, ili vreme na otvorenom, dugo se preporučuje kao način da povratimo pažnju sa zahteva svakodnevnog života, ali pre naše studije, malo se znalo o tome da li priroda pruža način da se ljudi isključe sa mobilnih uređaja koji sada slede nas u veliku prirodu“, rekao je glavni autor Kelton Minor, naučnik postdoktorskog istraživanja na Institutu za nauku podataka Univerziteta Kolumbija. „Dok su prošla istraživanja sugerisala da bi kratki izleti u gradske parkove mogli da obezbede digitalnu detoksikaciju, videli smo da se slanje poruka i telefonski pozivi zapravo povećavaju. Zaista su duže posete divljim oblastima, poput šuma ili rezervata prirode, pomogle ljudima da siđu sa ekrana i da im vrate pažnju sa pametnih telefona.“

Ključni napredak studije je novost u bogatstvu podataka u poređenju sa drugim studijama o pametnim telefonima, gde učesnici obično sami prijavljuju svoje korišćenje pametnih telefona ili ponašanje u životnoj sredini. U ovoj studiji, učesnici su pristali da dele svoje podatke o pametnim telefonima – preko 2,5 miliona evidencija aktivnosti koje čuvaju privatnost iz tekstova, poziva i vremena ispred ekrana – za nauku.

„Pametni telefoni imaju neverovatno snažno privlačenje naše pažnje, što će se nesumnjivo povećati u budućnosti – na tome rade mnoge tehnološke kompanije“, kaže koautor Univerziteta Vermont (UVM) Kris Danfort, saradnik Gunda koji će biti ko-voditelj novi projekat velikih podataka vredan 20 miliona dolara o nauci pripovedanja. „S obzirom na prijavljene veze između mentalnog zdravlja i našeg digitalnog života, potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo uspostavili načine za podsticanje zdravijeg odnosa sa tehnologijom.

Razgovarajući o svojim nalazima, istraživači teoretiziraju da bi urbani zeleni prostori umjesto toga mogli biti korisni u jačanju udaljenih društvenih veza – otuda povećanje SMS-ova i telefonskih poziva u urbanim parkovima – ali mogu prekinuti mogućnost pojedinca da iskoristi svojstva prirode koja vraćaju pažnju.

Povećana upotreba pametnih telefona povezana je sa porastom slučajeva anksioznosti, depresije i problema sa spavanjem, posebno kod mlađih generacija. U isto vreme, istraživanje UVM-a i drugih pokazalo je da priroda ima regenerativne koristi za naše umove i tela koje pružaju osećaj radosti uporediv sa praznikom kao što je Dan zahvalnosti ili Nova godina. Istraživači teoretiziraju da vizuelna i senzorna iskustva prirode pomažu u jačanju sposobnosti pojedinaca da se bolje fokusiraju na život izvan svojih pametnih telefona.

Studija je prva koja poredi vreme provedeno na ekranima pametnih telefona sa vremenom provedenim na otvorenim zelenim površinama, prema istraživačima. Otkrili su da su čak i mladi odrasli koji su obično koristili svoje pametne telefone najviše smanjili svoju upotrebu u prirodnim područjima, pružajući dokaze da više divljeg zelenog vremena može pružiti digitalnu pauzu čak i najpovezanijima.

Studiju—„Izloženost prirodi je povezana sa smanjenom upotrebom pametnih telefona“—odradio je međunarodni tim naučnika iz SAD i Evrope, uključujući Univerzitet Kolumbija, Univerzitet u Vermontu, Univerzitet Kolorado Boulder, Univerzitet u Kopenhagenu i Tehnički univerzitet Danske. Istraživači su uključivali Kelton Minor, Kristoffer Lind Glavind, Aaron J. Schvartz, Christopher M. Danforth, Sune Lehmann i Andreas Bjerre-Nielsen.