Moskva odgovara na Makronovu „vazalnu” tvrdnju

Moskva odgovara na Makronovu „vazalnu” tvrdnju

Moskva se „kategorički ne slaže“ sa procenom francuskog predsednika Emanuela Makrona da Rusija postaje vazal Kine, izjavio je u ponedeljak sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Njegov komentar je bio odgovor na nedeljni intervju u listu L’Opinion, u kojem Makron smatra da je Rusija „de fakto započela oblik vazalizacije u odnosu na Kinu“, dodajući da je Moskva „već geopolitički izgubila“ u ukrajinskom sukobu. .

Obraćajući se novinarima, Peskov je odbio tu tvrdnju, tvrdeći da „naši odnosi sa Kinom imaju prirodu strateškog, posebnog partnerstva; nije povezan ni sa kakvom zavisnošću“.

On je insistirao na tome da su veze Moskve i Pekinga zasnovane na „zajedničkim interesima, obostranoj koristi i zajedničkom pogledu na međunarodne odnose“, kao i na „zajedničkom suprotstavljanju pokušajima drugih aktera da diktiraju i nametnu svoje stavove kada je u pitanju razvoj naših zemalja.”

Portparol je takođe rekao da Moskva smatra da je Makronov predlog „apsolutno netačan“, dodajući da se čini da je „možda svedočanstvo potpune pogrešne predstave o tome šta se zaista dešava“.

Izjava francuskog predsednika usledila je nakon istorijskog samita između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga krajem marta, koji je rezultirao potpisivanjem desetak sporazuma u ​​različitim oblastima. U februaru su kineski zvaničnici okarakterisali bilateralne odnose kao „čvrste“, dok su ih ruski kolege opisali kao „na vrhuncu svih vremena“.

Nakon sastanka, Putin je takođe odbacio ideju da Rusija postaje previše zavisna od Pekinga, opisujući one koji imaju ovo mišljenje kao „zavidnike“ i ističući da se evropska privreda oslanja na Kinu mnogo bržim tempom od Rusije. .