Stoltenberg: Nema smisla raspravljati o tome kako Ukrajina može da uđe u NATO ako prva ne pobedi

Stoltenberg: Nema smisla raspravljati o tome kako Ukrajina može da uđe u NATO ako prva ne pobedi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da „nema smisla raspravljati o tome kada i kako Ukrajina može da postane članica alijanse” ako ne dobije rat „kao suverena nezavisna nacija u Evropi”.

Jens Stoltenberg je na samitu demokratije u Kopenhagenu dao intervju jednom od svojih prethodnika na čelu NATO-a Andersu Fog Rasmusenu.

Prema njegovim rečima, NATO saveznici će, kada se sastanu u julu na samitu, poslati vrlo jasnu poruku o svojoj podršci Ukrajini, a to će se manifestovati na različite načine.

„Kada je reč o članstvu, očekujem da će NATO saveznici reći da će Ukrajina postati članica alijanse. To je više puta rečeno. Ukrajina ima pravo da bira svoj put. Nije Moskva ta koja odlučuje šta Ukrajina može učiniti, ali Ukrajina. I to saveznici NATO-a odlučuju o članstvu… i, naravno, vrata NATO-a ostaju otvorena“, naglasio je Stoltenberg.

On je takođe izrazio nadu da će na samitu biti dogovoren višegodišnji program za Ukrajinu, koji bi predvideo pomoć Ukrajini u prelasku sa standarda, doktrina i opreme iz sovjetskog doba na standardne doktrine i opremu NATO-a.

„I, naravno, to im takođe pomaže da krenu ka članstvu u NATO. Takođe čvrsto verujem da će svi saveznici reći da je, naravno, sada najhitniji zadatak da se obezbedi pobeda Ukrajine“, rekao je generalni sekretar.

Jer samo ako Ukrajina pobedi kao suverena nezavisna država u Evropi, ima smisla razgovarati o tome kada i kako Ukrajina može da postane članica alijanse“, naglasio je Stoltenberg.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na julskom samitu u Viljnusu pozvao NATO da donese „pozitivnu političku odluku“ u vezi sa zahtevom Kijeva za članstvo u Alijansi.

Predsednikova izjava je data u vreme kada je na turneji po evropskim prestonicama. Predsednik je posetio Rim, Berlin, Pariz, a u ponedeljak je posetio London.

Sa liderima Italije, Francuske i Nemačke, Zelenski je usvojio deklaracije podrške kretanju Ukrajine ka članstvu u NATO.