Francuska obećava veću vojnu pomoć Ukrajini

Francuska obećava veću vojnu pomoć Ukrajini

Francuska je u nedelju obećala dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući lake tenkove, oklopna vozila, obuku za vojnike i drugu pomoć dok se Ukrajinci pripremaju za kontraofanzivu protiv ruskih snaga, posle iznenadnih razgovora u Parizu između predsednika Ukrajine i Francuske, piše AP.

Ukrajinski Vladimir Zelenski i francuski Emanuel Makron susreli su se oko tri sata u francuskoj predsedničkoj Jelisejskoj palati – susret koji je držan u tajnosti sve do malo pre dolaska ukrajinskog lidera u Pariz iz Nemačke avionom francuske vlade, produžavajući svoju evropsku turneju sa više mesta.

Pošto je Ukrajina planirala da krene u ofanzivu u nadi da će ponovo zauzeti teritoriju koju je okupirala Rusija, vojna pomoć je bila glavna tačka dnevnog reda. Makronova kancelarija saopštila je da će Francuska isporučiti desetine lakih tenkova i oklopnih vozila „u narednim nedeljama“, ne navodeći konkretne brojeve. Takođe je obećano više sistema protivvazdušne odbrane, ali opet detalji nisu objavljeni.

Više Ukrajinaca će takođe biti pripremljeno za borbu, a Francuska namerava da ove godine obuči oko 2.000 ukrajinskih vojnika u Francuskoj i skoro 4.000 drugih u Poljskoj u okviru širih evropskih napora, saopštila je Makronova kancelarija.

Francuska je u saopštenju opisala svoju podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine kao „nepokolebljivu“ i obećala da će se njena politička, ekonomska, humanitarna i vojna pomoć nastaviti „koliko god bude potrebno“.

U tvitu po dolasku, Zelenski je rekao: „Sa svakom posetom, odbrambene i ofanzivne sposobnosti Ukrajine se šire. Veze sa Evropom su sve jače, a pritisak na Rusiju raste.

Francuska je Ukrajini isporučila niz naoružanja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, lake tenkove, haubice i drugo oružje, opremu i gorivo.

Francuska je poslala avion da pokupi Zelenskog u Nemačku, gde se ranije u nedelju sastao sa kancelarom Olafom Šolcom i razgovarao o planiranoj kontraofanzivi svoje zemlje. Zelenski je rekao da će cilj biti oslobađanje ruskih okupiranih područja unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine, a ne napad na rusku teritoriju.

Vashington Post je citirao ranije neobjavljene dokumente iz gomile američkih obavještajnih podataka koji sugerišu da je Zelenski razmišljao o pokušaju da zauzme područja u Rusiji koja bi bila odgovarajuća za moguću upotrebu kao moneta za pregovaranje u mirovnim pregovorima za okončanje rata koji je Moskva pokrenula u februaru 2022. To bi ga stavilo u sukobu sa zapadnim vladama koje su insistirale da oružje koje oni obezbeđuju ne sme da se koristi za napad na ciljeve u Rusiji.

Upitan o izveštaju, Zelenski je rekao: „Mi ne napadamo rusku teritoriju, mi oslobađamo sopstvenu legitimnu teritoriju.

„Nemamo ni vremena ni snage (da napadnemo Rusiju)“, rekao je on, prema zvaničnom prevodiocu. „A takođe nemamo oružja na pretek, sa kojim bismo to mogli da uradimo.

„Spremamo kontranapad na nelegalno okupirana područja na osnovu naših ustavno definisanih legitimnih granica, koje su međunarodno priznate“, rekao je Zelenski.

Među oblastima koje još uvek zauzima Rusija su poluostrvo Krim i delovi istočne Ukrajine sa stanovništvom koje uglavnom govori ruski.

Avion Luftvafea doleteo je Zelenskog u nemačku prestonicu iz Rima, gde se u subotu sastao sa papom Franjom i italijanskim premijerom Đorđom Melonijem.

To je bila njegova prva poseta Berlinu od početka invazije i usledila je dan nakon što je nemačka vlada objavila novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan više od 2,7 milijardi evra (3 milijarde dolara), uključujući tenkove, protivvazdušne sisteme i municiju. .

Zelenski je zahvalio Šolcu na podršci, rekavši da je Nemačka sada druga iza Sjedinjenih Država u pružanju pomoći Ukrajini — i našalio se da radi na tome da ona postane najveći donator.

„Nemački sistemi protivvazdušne odbrane, artiljerija, tenkovi i borbena vozila pešadije spasavaju ukrajinske živote i približavaju nas pobedi. Nemačka je pouzdan saveznik! Zajedno približavamo mir!” napisao je na Tviteru.

Šolc je rekao da je Berlin do sada Kijevu dao oko 17 milijardi evra bilateralne pomoći i da može da očekuje još više u budućnosti.

Nakon što je prvobitno oklevala da Ukrajini obezbedi smrtonosno oružje, Nemačka je postala jedan od najvećih snabdevača Ukrajinom oružja, uključujući borbene tenkove Leopard 1 i 2 i sofisticirani sistem PVO IRIS-T SLM. Savremeni zapadni hardver smatra se ključnim ako Ukrajina želi da uspe u svojoj planiranoj protivofanzivi.

U zapadnonemačkom gradu Ahenu, Zelenski je dobio i prestižnu međunarodnu nagradu Karlo Veliki, koja se dodeljuje njemu i narodu Ukrajine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svom pozdravnom govoru uporedila rat u Ukrajini sa padom gvozdene zavese pre više od 30 godina.

„Svaka generacija ima svoj trenutak kada mora da ustane da odbrani demokratiju i ono u šta veruje“, rekla je ona. „Za nas je došao taj trenutak.

Zelenski je optužio Moskvu da pokušava da vrati kazaljke evropske istorije.

„Savremena Rusija je vodila rat ne samo protiv nas, kao slobodne i suverene države, ne samo protiv ujedinjene Evrope kao globalnog simbola mira i prosperiteta“, rekao je on u svom govoru o prihvatanju. „Ovo je ruski rat za prošlost.