Bajden, lideri Kongresa će se verovatno sastati u utorak kako bi razgovarali o podizanju granice duga

Bajden, lideri Kongresa će se verovatno sastati u utorak kako bi razgovarali o podizanju granice duga

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i lideri Kongresa će verovatno nastaviti razgovore u utorak u Beloj kući o limitu duga, rekao je predsednik u nedelju, dok nacija nastavlja da se približava svom zakonskom ovlašćenju za zaduživanje bez dogovora na vidiku, piše AP.

Sastanak je prvobitno trebalo da bude u petak, ali je iznenada odložen kako bi se razgovori na nivou osoblja mogli nastaviti pre nego što su se Bajden i četvorica kongresnih lidera po drugi put zbili. Zvaničnici administracije i Kongresa rekli su u nedelju da sastanak nije finalizovan.

Bajden je rekao da je optimista da bi mogao postići dogovor sa republikancima.

„Ostajem optimista jer sam urođeni optimista“, rekao je Bajden novinarima dok je bio na vožnji biciklom u Rehobot Biču u Delaveru. „Ali zaista mislim da postoji želja sa njihove i naše strane da se postigne dogovor. Mislim da ćemo to moći da uradimo.”

Pomoćnici su izvestili o izvesnom napretku u diskusijama koje su protekle tokom vikenda.

„Osoblje je veoma angažovano. Okarakterisao bih angažman kao ozbiljan, kao konstruktivan“, rekao je Lejl Brejnard, šef Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće, za CBS „Face the Nation“.

Ali bilo je malo naznaka da su republikanci u Beloj kući ili u Domu odstupili sa svojih početnih pozicija. Bajden je pozvao zakonodavce da ukinu ograničenje duga bez preduslova, upozoravajući da nacionalno ovlašćenje za zaduživanje ne bi trebalo da se koristi za nametanje dubokih rezova potrošnje i drugih zahteva konzervativne politike.

„Još nismo dostigli tačku krize“, rekao je Bajden novinarima u subotu pre nego što je odleteo u svoju kuću na plaži za vikend. „Postoji prava diskusija o nekim promenama koje bismo svi mogli da napravimo. Još nismo tamo.”

Prekoračenje granice duga bilo bi bez presedana i moglo bi izazvati finansijsku katastrofu.

„Naše očekivanje je da će Kongres delovati kako bi sprečio neizvršenje obaveza na vreme“, rekao je Brejnard.

Bajden i lideri — predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti, R-Kalifornija, lider demokrata u Predstavničkog doma Hakim Džefris iz Njujorka, lider većine u Senatu Čak Šumer iz Njujorka i vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel iz Kentakija — završili su svoj prvi sastanak prošlog utorka bez ikakvog pomaka. .

Predsednik je tu sednicu u Ovalnom kabinetu opisao kao „produktivnu“ iako je Mekarti kasnije rekao da „ne vidi nikakav novi pokret“ ka rešavanju zastoja.

Makarti je insistirao na tome da se pretnja neplaćanja državnih dugova iskoristi za prepirku izmena budžeta, tvrdeći da savezna vlada ne može da nastavi da troši novac tempom kojim je sada. Državni dug sada iznosi 31,4 biliona dolara.

Povećanje limita duga ne bi odobrilo novu federalnu potrošnju. To bi omogućilo samo pozajmljivanje za plaćanje onoga što je Kongres već odobrio.

Ministarstvo finansija je saopštilo da bi vlada mogla da iscrpi mogućnost plaćanja svojih računa već 1. juna. Nestranačka kancelarija za budžet Kongresa dala je slično upozorenje u petak, rekavši da postoji „značajan rizik“ od neizvršenja obaveza negde u prve dve nedelje sledeće mesec dana.

Ali federalne procene su i dalje u toku.

CBO je u petak napomenuo da ako tok novca u Trezoru i „vanredne mere“ koje ministarstvo sada koristi mogu da nastave da plaćaju račune do 15. juna, vlada verovatno može da finansira svoje operacije do kraja jula. To je zato što će očekivani prihodi od poreza koji će doći sredinom juna i druge mere obezbediti saveznoj vladi dovoljno novca za najmanje još nekoliko nedelja.

„Na kraju krajeva, ulozi su u tome da Sjedinjene Države nikada nisu platile svoje dugove“, rekao je u nedelju za CNN „State of the Union“ Voli Adejemo, zamenik ministra finansija. „I ne možemo.“

A predstavnik Michael McCaul, R-Tekas, rekao je za ABC „This Veek“: „Mislim da neplaćanje nije pravi put za odlazak. Dakle, ja sam večiti optimista.”

Dodao je: „Ovo je uvek igra koju igramo, svaki Kongres, znate, u tome da jedni druge skočimo sa litice. To je opasna igra.”