Jedna osoba poginula kada je tornado pogodio južni Teksas

Jedna osoba poginula kada je tornado pogodio južni Teksas

Jedna osoba je poginula, a policijski čas je uveden nakon što je snažan tornado probio zajednicu u blizini južnog vrha Teksasa pre zore u subotu, oštetivši desetine stambenih objekata i srušivši dalekovode, saopštile su vlasti.

Najmanje 10 drugih je hospitalizovano, uključujući dve osobe koje su u kritičnom stanju, rekao je Tom Hušen, koordinator za upravljanje vanrednim situacijama za okrug Kameron. Mnogi stanovnici su takođe zadobili posekotine i modrice.

Noćni policijski čas za osobe mlađe od 17 godina izdao je Edi Trevinjo mlađi, sudija okruga Kameron, a očekuje se da će se završiti 16. maja kako bi se „ublažili efekti ove vanredne situacije za javno zdravlje i bezbednost“. Naredba takođe zabranjuje nestanovnicima Laguna Hajtsa da uđu u njegove stambene oblasti.

Tornado je pogodio oko 4 sata ujutro, jer je većina ljudi spavala u svojim domovima u neinkorporiranoj zajednici Laguna Heights, koja se nalazi na kopnu preko puta ostrva South Padre, kod Meksičkog zaliva. Okrug ima među najvišim stopama siromaštva u Teksasu i prošaran je podstandardnim stanovima.

Nije bilo unapred upozorenja. Umesto toga, prvo upozorenje o tornadu „je izašlo u isto vreme kada je dodirnuo tlo“, rekao je Beri Goldsmit, meteorolog za koordinaciju upozorenja Nacionalne meteorološke službe u Braunsvilu.

„Sa uraganima imamo prednost da dobijemo neko unapred upozorenje; znamo da je verovatno na putu“, rekao je Trevinjo na subotnjoj konferenciji za novinare. „Sa tornadom, kao što je Beri spomenuo, to nije uobičajen scenario osim ako nemamo uragan/tropski ciklon u tom području. Dakle, nismo imali koristi od upozorenja.“

„Sat nije pomogao“, dodao je Trevinjo.

Roberto Flores, 42, preminuo je nakon što je „u osnovi bio zgnječen kao rezultat oštećenja na njegovoj mobilnoj kući“, rekao je Trevinjo.

Oluja je bila praćena brzinom vetra od 86-110 mph (138-177 km/h) i kategorisana je kao tornado EF1, prema meteorološkoj službi. Trajalo je samo oko dva do četiri minuta, ali je opustošilo područje.

Oštećeno je čak 60 kuća. Okružni sudija je potpisao deklaraciju o katastrofi, a privremeno sklonište u obližnjem gradu Port Izabel pružalo je pomoć za 38 ljudi.

„Očigledno je to išlo pravo kroz tu zajednicu“, rekao je okružni šerif Erik Garza. „Pojedinci ne žele da napuštaju svoje kuće jer se plaše da će neko ući tamo i početi da krade stvari.

Garza je rekao da njegovo odeljenje pomaže u obezbeđenju tog područja.

Laguna Heights je oko 20 milja (32 kilometra) severoistočno od američko-meksičke granice u Braunsvilu i nije sklon tornadima, iako je ovo proleće bilo aktivno, rekla je meteorolog meteorološke službe Anđelika Sorija. Oblast se takođe priprema za početak sezone uragana.

Teksaški tornado je usledio nakon izbijanja desetina tvistera u Oklahomi, Kanzasu, Nebraski i Koloradu koji su izazvali štetu, ali bez prijavljenih smrtnih slučajeva.