Šef Vagnera sugeriše da je Rusija možda oborila sopstveni vojni avion

Šef Vagnera sugeriše da je Rusija možda oborila sopstveni vojni avion

Šef ruske Vagnerove privatne vojske za koju se plaši sugerisao je u nedelju da su četiri ruska vojna aviona koja su se navodno srušila u regionu koji se graniči sa Ukrajinom možda oborene od strane ruskih snaga.

Ruski zvaničnici nisu komentarisali izveštaje u ruskim konvencionalnim i društvenim medijima da su se dva borbena aviona — Su-34 i Su-35 — i dva vojna helikoptera Mi-8 srušila u subotu u regionu Brjanska.

Državna novinska agencija Tass citirala je neodređene izvore hitne službe koji su rekli da su se Su-34 i jedan helikopter srušili. Drugi izvori, uključujući Vladimira Rogova, šefa ruske kolaboracionističke organizacije u ukrajinskoj pokrajini Zaporožja, tvrde da su četiri aviona pala.

Svi su navodno pripadali istoj vojnoj vazduhoplovnoj grupi.

Tokom rata, prekogranično granatiranje je u više navrata pogodilo Brjansk, koji se nalazi u blizini ukrajinskih provincija Černihiv i Sumi. Tamošnje vlasti su tvrdile da su neobjašnjive eksplozije iskočile iz šina dva teretna voza i da je naoružana grupa u martu prodrla u region iz Ukrajine i ubila dva civila.

Prijavljeni padovi izazivaju zabrinutost u vezi sa sposobnošću Ukrajine da udari Rusiju i u vezi ruske vojne kompetencije.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat negirao je u nedelju da je Ukrajina bila umešana u obaranje aviona. U izjavi na ukrajinskoj televiziji, on je sugerisao da bi sama Rusija mogla da bude odgovorna, ali je kasnije odbio tu primedbu, rekavši da je to pokušaj šale.

Međutim, šef Vagnera Jevgenij Prigožin ponudio je sličnu hipotezu.

Četiri aviona, — ako nacrtate krug na mestima njihovog pada, ispostaviće se da ovaj krug ima prečnik (i svi leže tačno u krugu) od 40 kilometara (25 milja). … Sada idite na Internet i vidite kakvo oružje protivvazdušne odbrane može biti u centru ovog kruga, a zatim napravite sopstvene verzije“, rekao je Prigožin u Telegramu.

Prigožin, čije su snage u gustini teške višemesečne bitke za grad Bahmut, pojasnio je da nije „upoznat” sa situacijom. Međutim, on je više puta kritikovao rusku vojsku zbog njene strategije u Ukrajini i zbog navodnog neuspeha da Vagnera snabde municijom koja joj je potrebna u Bahmutu.