Rusija odbacuje optužbe turskog predsedničkog kandidata

Rusija odbacuje optužbe turskog predsedničkog kandidata

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija oštro poriče optužbe da se Moskva meša u predsedničku trku Turske. On je takođe doveo u pitanje sposobnost turskog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua da pruži bilo kakav dokaz koji bi podržao te tvrdnje.

Govoreći u subotu, Peskov je ponovio da Rusija kategorički negira „optužbe za mešanje u turske izbore. ”

Komentarišući Kiličdarogluovo obećanje da će izneti dokaze o navodnom mešanju, portparol Kremlja je insistirao da „on to neće moći da uradi jer ih u stvari nema. ”

Prema rečima Peskova, rusko rukovodstvo je razočarano tvrdnjama opozicionog kandidata, koje su u suprotnosti sa vizijom osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka o produbljivanju veza sa Moskvom.

On je dodao da će Rusija „poštovati izbor turskog naroda. ”

Peskov je u petak dao slične izjave kada je insistirao da Rusija vodi politiku da se ne meša u izbore drugih zemalja.

On je dalje tvrdio da su oni koji su „dali gospodinu Kiličdarogluu ove informacije“ „lažljivci. ”

Prošle nedelje, lider Republikanske narodne partije (CHP) je na Tviteru naveo da su ruski operativci stajali iza „montaža, zavera, dubokih falsifikata i snimaka“ koji kruže zemljom. Kiličdaroglu je upozorio svoje „ruske prijatelje“ da „maknu ruke sa Turske“. ”

Ranije ovog meseca, predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji se bori za reizbor, pokazao je pristalicama snimke koji navodno povezuju Kiličdaroglua sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja je označena kao teroristička organizacija u Turskoj.

Opozicioni kandidat je video snimak odbacio kao lažan.

Komentarišući navode o ruskom mešanju u petak, Erdogan je kritikovao Kiličdaroglua zbog njegovih tvrdnji, dodajući da je Zapad taj koji pokušava da utiče na izbore.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu takođe je optužio SAD da su se „mešale u ove izbore od samog početka. ”

Biračka mesta otvorena su u nedelju, a ankete predviđaju tesnu trku između Kiličdaroglua i Erdogana.