Svi oblici gojaznosti povećavaju rizik od karcinoma povezanih sa gojaznošću

Svi oblici gojaznosti povećavaju rizik od karcinoma povezanih sa gojaznošću

Novo istraživanje koje će biti predstavljeno na Evropskom kongresu o gojaznosti sledeće nedelje u Dablinu, Irska (17-20. maja) i objavljeno u časopisu Nacionalnog instituta za rak, pokazuje da su i metabolički zdravi i nezdravi „oblici“ gojaznosti povezani sa povećan rizik od različitih karcinoma povezanih sa gojaznošću, pri čemu je odnos jači kod metabolički nezdrave gojaznosti. Studiju je uradio dr Ming Sun, Univerzitet Lund, Malme, Švedska i kolege.

Studije o tome kako je rak povezan sa gojaznošću sa metaboličkim komplikacijama (obično nazvane metabolički nezdrava gojaznost) ili bez takvih komplikacija (zdrava gojaznost) su retke. U ovom novom istraživanju, autori su istraživali indeks telesne mase (BMI, normalna težina/prekomerna težina/gojaznost) zajedno iu interakciji sa metaboličkim zdravstvenim statusom u odnosu na rizik od karcinoma povezan sa gojaznošću (n=23,630) među 797,193 evropskih pojedinaca.

Metabolički skor koji se sastoji od krvnog pritiska, glukoze u plazmi i triglicerida (masti u krvi) korišćen je za definisanje metabolički zdravog i nezdravog statusa, a statističko modeliranje je korišćeno za procenu bilo kakve veze.

Učesnici su tako raspoređeni u šest različitih kategorija – metabolički nezdrava gojaznost (6,8% učesnika); metabolički zdrava gojaznost (3,4%), metabolički nezdrava prekomerna težina (15,4%), metabolički zdrava prekomerna težina (19,8%), metabolički nezdrava normalna težina (12,5%), metabolički zdrava normalna težina (42,0%).

Metabolički nezdrava gojaznost je, u poređenju sa metabolički zdravom normalnom težinom, povezana sa povećanim relativnim rizikom od bilo kakvog karcinoma povezanog sa gojaznošću i raka debelog creva, rektuma, pankreasa, endometrijuma, jetre, žučne kese i bubrežnih ćelija, sa najvišim procenama rizika za endometrijum. , karcinom ćelija jetre i bubrega (2,5 do 3,0 puta povećan rizik).

Kod žena, u poređenju sa metabolički zdravim ženama normalne težine, metabolički nezdrave žene sa gojaznošću imale su 21% povećan rizik od raka debelog creva, 3 puta veći rizik od raka endometrijuma i 2,5 puta veći rizik od raka bubrega. Metabolički zdrave žene sa gojaznošću imale su 2,4 puta povećan rizik od raka endometrijuma i 80% povećan rizik od raka bubrega – ali veza sa rakom debelog creva više nije bila statistički značajna.

Kod muškaraca, u poređenju sa metabolički zdravim muškarcima normalne težine, metabolički nezdravi muškarci sa gojaznošću imali su 2,6 puta veći rizik od raka bubrega, 85% povećan rizik od raka debelog creva i 32% povećan rizik od raka pankreasa i rektuma. Metabolički zdravi muškarci sa gojaznošću imali su 67% povećan rizik od raka bubrega i 42% povećan rizik od raka debelog creva, ali veza sa rakom pankreasa i rakom rektuma više nije bila statistički značajna. U neobičnom nalazu, i metabolički zdravi i nezdravi muškarci sa prekomernom težinom (ne gojaznošću) imali su oko 50% povećan rizik od multiplog mijeloma raka krvi – ali ni metabolički zdravi ni nezdravi muškarci sa gojaznošću nisu imali povećan rizik od ovog raka.

Autori kažu da, samo među muškarcima, podaci sugerišu da gojaznost zajedno sa metaboličkim komplikacijama povećava rizik od ovih karcinoma povezanih sa gojaznošću više nego što se očekivalo od zbira svakog faktora rizika pojedinačno. Oni kažu: „Ovo ima važne implikacije na javno zdravlje, što sugeriše da bi značajan broj slučajeva raka potencijalno mogao biti sprečen ciljanjem koegzistencije metaboličkih problema i gojaznosti, posebno kod karcinoma povezanih sa gojaznošću kod muškaraca.

Autori zaključuju: „Ova studija naglašava da je tip fenotipa metaboličke gojaznosti važan kada se procenjuje rizik od karcinoma povezanog sa gojaznošću. Generalno, metabolički nezdravo dodatno povećava rizik od raka povezanog sa gojaznošću, što sugeriše da su i gojaznost i metabolička stanja korisne mete za prevenciju karcinoma povezanih sa gojaznošću.“

Materijal je recenzirao kongresni odbor za selekciju i nedavno objavljen u časopisu Nacionalnog instituta za rak.