Japan šalje u Ukrajinu električnu opremu vrednu 40 miliona dolara

Japan šalje u Ukrajinu električnu opremu vrednu 40 miliona dolara

U okviru Programa hitnog oporavka koji se sprovodi u skladu sa Ugovorom o grantu između Vlade Ukrajine i Japanske agencije za međunarodnu saradnju, Nacionalnoj energetskoj kompaniji „Ukrenergo“ biće predata oprema za trafostanice u vrednosti od 5,135 milijardi jena.

„Međunarodni prijatelji i partneri podržali su Ukrenergo tokom teške zime i prevazilaženja posledica raketnih napada, a sada pomažu da se objekti koje su oštetili Rusi sistematski popravljaju i pripremaju se za sledeću grejnu sezonu. Vlada Japana obezbedila je veliki paket dugoročnu pomoć za podršku elektroenergetskom sistemu“, objavio je NEC „Ukrenergo“ na Telegramu.

Oprema za trafostanice vredna 5,135 milijardi jena (oko 40 miliona dolara) biće kupljena i prebačena na Ukrenergo.

Prema preliminarnim podacima, planom nabavki, početak isporuka opreme planiran je za drugu polovinu 2023. godine i trajaće do 2025. godine, u zavisnosti od uslova proizvodnje opreme.

Kako je Ukrenergo primetio, „kupovina opreme je već druga faza u pomoći Japana ukrajinskom energetskom sektoru. U prvoj fazi, Ukrenergo je od JICA dobio više od 30 generatora koji su rezervni mehanizam za naše podstanice u slučaju ponovnog masovnog granatiranja. U normalnim uslovima, trafostanica dobija struju za svoje potrebe iz regionalne energetske mreže, ali veza sa mrežom može biti poremećena usled granatiranja.U ovom slučaju generator obezbeđuje struju za sopstvene potrebe sve dok energetske ekipe obnavljaju struju. priključenje trafostanice na mrežu“.

Ugovor o grantu u ukupnom iznosu od 22,44 milijarde JPI (oko 170 miliona dolara) potpisali su Vlada Ukrajine i Japanska agencija za međunarodnu saradnju u martu 2023. za finansiranje Programa hitnog oporavka Ukrajine. Ova sredstva se posebno usmeravaju u nabavku energetske opreme, kao i za podršku sektoru vodosnabdevanja i odvodnje.